Network - Aralık 15, 2021
Günümüz bilişim teknolojisinin internete erişimin nasıl sağlanacağı değil; internet hızının ne kadar daha artırılabileceğinin arayışı durmaksızın devam etmektedir. Ve bununla birlikte yeni teknolojilere duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Wi-Fi (Wireless Fidelity), akıl almaz derecede güçlü bir kablosuz iletişim teknolojisi olmasına rağmen yine de sınırlılıkları vardır. Ve hem nüfusunun artması hem de Nesnelerin İnternet’inin daha da önem kazanmasıyla birlikte internete hızlı erişim konusunda yetersiz kalmaktadır. İşte bu noktada kablosuz iletişim için bir başka alternatif olarak karşımıza, Li-fi teknolojisi çıkmıştır.
Henüz geliştirilme aşamasında olan Li-Fi, LED ışık dalgaları kullanarak kablosuz veri aktarılmasını sağlayan bir bağlantı türüdür. Li-Fi (Light Fidelity), iletim için LED’leri kullanarak sinyalleri gönderir ve bir foto diyot ile doğrudan algılama prensibi ile gelen veri yakalanır. Güvenlik açısından iyi olmasına rağmen kapsama alanı kısıtlıdır. Bu yüzden daha çok RF ağına tamamlayıcı olarak kullanılabilir bir alternatif niteliğindedir.
ilk olarak Time Magazine’in 2011’in En İyi 50 Buluşu listesinde yer alan Li-Fi Teknolojisi Edinburgh Üniversitesi’nden Dr. Harald Haas tarafından ortaya atıldı. Harold Haas yapmış olduğu TED konuşmasında, kablosuz veriyi dağıtmak için aslında antenlere ihtiyacımız olmadığından bahsetti ve hâlihazırda bütün dünyada kurulu bir kablosuz veri ağı olduğunu ve bu veri ağının sadece küçük bir operasyonla büyük bir dönüşümü gerçekleştirebileceğimizden bahsetti, yani ışıktan.
Görünür Işık İletişim Sistemleri sınıfına giren bu yeni teknolojinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için bir adet foto-detektör ve bir de sinyali işleyip veriye çevirecek bir ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır. LED lambalara takılan özel vericilerin yarı iletken olması sebebiyle gönderilen veriler kısa sürelerde azaltıp arttırılabilmektedir. Bu doğrultuda, LED lambada bulunacak sinyal işleme donanımı ile iletilebilmektedir. İletilebilir hâle gelen veriler, ışık ışınlarında yaşanacak olan küçük farklılıklar ile gönderilir. Ve cihaz tarafında ise foto-detektör ile toplanacaktır. Aktarımı gerçekleşen veri daha sonra işlenmektir. Ve işlenen veriler günlük hayatta kullandığımız internet, video ve ses gibi dosyaları erişimimize sunulacaktır.
• Saniyede 224 gigabayta kadar ulaşmaktadır.
•Li-Fİ, Wi-Fi’a oranla daha yüksek çözünürlükte görüntü aktarımına olanak tanır.
• Tek dağıtıcı cihaz ile 100’den fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanımaktadır.
• Sinyalleri perdeler aracılığıyla evde tutulabilmektedir. Wi-F’i sinyalleri duvarlardan geçebilirken
• Veri iletişimini ve aynı zamanda aydınlatma görevini tek cihaz üzerinden yapılmaktadır. Ve bundan 100 kat enerji tasarrufu sağılmaktadır.
• Baş ağrısı, kanser ve dahası gibi Wi-Fi’ın sebep olabileceği bütün sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.
• Wi-Fi’dan daha güvenli ve daha ucuzdur.
İLGİLİ HABER
Wifi Şifresi Nasıl Öğrenilir?
İncele