Yapay Zeka - Kasım 24, 2021
Günümüzde artık yapay zeka ile sürekli iletişim halinde olmaktayız. Yapay zekanın gelişmesiyle telefonlarımız, televizyonlarımız, hatta ev aletlerimiz… Hepsi yapay zekaya sahip bir şekilde üretilebiliyor, üstelik bununla kalmayıp birbirleriyle de iletişim halinde olabiliyor.
Literatürde “Artificial Intelligence” olarak adlandırılan yapay zeka veya bilimsel adıyla mantıksal analiz robotu, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun insana özgü nitelikler olan akıl yürütme, anlam çıkartma ve geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi yüksek zeka gerektiren faaliyetleri, insan zekasının çalışma modelini örnek alarak gerçekleştirmesi şeklinde ifade edilebilir.
Bilgisayarlar mevcut teknoloji ile hiçbir zaman insanoğlunun yaratıcılık, duygu ve mizacının benzeşimini aktarabilme becerisine sahip olamayacağı görülmektedir. Bununla beraber, bilgisayarların belirli fiziksel insan davranışlarını yapan robotlar gibi makinalara yön vermesi, veri hesaplaması, tıbbi teşhis vb. belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili beşeri düşünme sürecinin benzeşimini yapan sistemlere beyin olma becerisine sahip olması mümkündür. Bilgisayarlar, insan zekâsının bazı basit fonksiyonlarını daha iyi yapabilirler. Bunlar; matematik hesapları, rakamları ve harfleri işlemesi, basit kararlar verebilme, değişik bilgileri saklama ve erişim fonksiyonlarını yürütebilmedir. Evlerimizde kullandığımız bilgisayarla bile 5-6 hanelik iki sayınını çarpma işlemini nano saniyeler içerisinde yapmaktadır. Yapay zekâ konusundaki çalışmalar 1960’lardan beri gündemde olmasına karşın günümüzde bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişmelerin sağladığı ucuz ve güçlü bilgisayarlar sayesinde yapay zekâ alanında büyük ölçekli araştırma yapabilmek ekonomik açıdan mümkün hale gelebilmiştir. Bunun sonucu olarak, yapay zekanın bir alt alanı olan uzman sistemler (expert systems) konusunda daha şimdiden önemli gelişmeler sağlanmış olup, iş aleminin karar verme sürecinde uzman sistemlerden önemli ölçüde yararlandığı gözlenmektedir.
Bilgisayar ortamında geliştirilen yapay zekâ robotu, insanoğlunun hayatını kolaylaştırma esnasında büyük etkileri olacaktır. Çünkü insan beyni, doğası gereği yorulabilir ve çözüm üretmede yetersiz kalabilir. Fakat yapay zekânın yorulma gibi bir şey söz konusu olmamakla birlikte süresiz çözüm üretme yeteneğine sahiptir. Yapay zekânın avantajları şunlardır.
Bilgisayar ortamında gelişen yapay zeka, sayısız bilgiye sahip olur. Bundan dolayı konu fark etmeksizin yapılan hataları görür ve bu hataları en aza indirir. Bu da insanların hata yapma payını düşür ve daha hızlı gelişim sağlamasına neden olur.
Uyku ve yorulma gibi sorunları olmayan robotlar, uzun saatler çalışacak şekilde programlanabilen, sıkılmadan, dikkati dağılmadan ve hatta yorulmadan işi sürekli yerine getirebilir.
Yapay zekanın en büyük avantajlarından biridir. Yapay zeka yeteneklerini tehlikeli görevler için kullanmak, insan refahı ve güvenliği riskini azaltacaktır.
Dijital teknolojiler ile geliştirilen yapay zeka robotları, yorulmadan ve uyumadan 7/24 saat ülkenin veya bir işyerinin güvenliğini sağlayabilir. Orman yangınları veya deprem gibi doğal afetlerde meydana gelen felaketlerdeki riskleri en aza indirebilir.
Yapay zekayı diğer teknolojilerle birlikte kullanarak, makinelerin bir insandan daha hızlı kararlar almasını ve eylemleri daha hızlı gerçekleştirmesini sağlayabilir. Bir karar alırken insan, birçok faktörü hem duygusal hem de pratik olarak analiz ederken; yapay zeka destekli makineler, büyük veri setlerini birleştirerek modelleme ve tahmin etmede daha güçlü ve sonuçları daha hızlı bir şekilde sunar.
Günlük çalışmalarımızda, teşekkür mektubu göndermek, belirli belgeleri hatalar için doğrulamak ve daha pek çok tekrarlayan çalışmayı gerçekleştirilmektedir. Yapay zeka kullanarak bu sıradan görevleri üretken bir şekilde otomatikleştirebilir. Ve hatta insanlar için ” sıkıcı ” görevleri kaldırabilir ve onları giderek daha yaratıcı hale getirebilir.
Son derece gelişmiş kuruluşlardan bazıları, insan kaynakları ihtiyacını ortadan kaldıran dijital asistanlar kullanıyor. Dijital asistanlar, kullanıcıların istediği şeyleri sağlamak için birçok web sitesinde de kullanmaktadır. Onlarla aradığımız şey hakkında sohbet edebiliriz. Bazı sohbet robotları, bir chatbot veya bir insanla sohbet ettiğimizi belirlemenin zor olacağı şekilde tasarlanmıştır.
Yapay zeka, her ne kadar avantajı olsa da, bir o kadarda dezavantajları vardır. İnsan beynini taklit eden yapay zekanın dezavantajları şunlardır;
Hem tasarımı hem de içeriğine yüklenen bilgiler, üstün teknolojiler ile yerine getirilmeye çalışıldığı için yüksek bir maliyete neden olmaktadır. Ayrıca yapay zeka robotlarının, sürekli teknolojiye ve dünyanın işleyişine ayak uydurabilmesi için güncellemeler yapılmalıdır. Bu da ekstra bir maliyete neden olmasını sağlamaktadır.
Yapay zeka robotlarına yüklenen bilgiler, yapay zekanın her alanda büyük başarılar elde etmesine ve uzun süre çalışabilmesine neden olmaktadır. Bu da bir insanın belli bir sürede yapabileceği bir işi, yapay zeka yorulmadan bir kaç kat hızlı bir şekilde yapabilmektedir. Bu durumun sonucunda işsizliğin artmaktadır.
Yakın gelecekte insanların beynini taklit ederek oluşturması planlanan ve üzerinde çalışmalar yapılan yapay zeka, insanlar gibi hissederek ve düşünerek bir şeyi yapabilme konusunda eksiktirler. Bundan dolayı da bazı durumlarda, yanlış bir durumu doğru algılayabilir ve yanlış kararlar yapabilir.
Yapay zeka, bilgisayar ve bilgisayar ortamlarında geliştirilen bir robot olsa da insanlar gibi, yaptığı bir şeyden ders alıp kendini geliştirmeleri imkansızdır. Aksine sürekli bilgi ve deneyim yüklenmesinin yapılması gerekir. Kendi algılarını geliştiremeyen yapay zeka ilerleyen zamanlarda insan hayatını olumsuz etkileyebilir.
İLGİLİ HABER
UEFA, Gol Çizgisi Teknolojisini Euro 2016’da Kullanacak
İncele