WEB TASARIM - Ekim 15, 2022
Google Analytics, arama motoru optimizasyonu ( SEO ) ve pazarlama amaçları için istatistikler ve temel analitik araçlar sağlayan bir web analizi hizmetidir . Hizmet, Google Marketing Platform’un bir parçasıdır ve Google hesabı olan herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.
Google Analytics, web sitesi performansını izlemek ve ziyaretçi bilgileri toplamak için kullanılır. Kuruluşların kullanıcı trafiğinin en önemli kaynaklarını belirlemesine, pazarlama etkinliklerinin ve kampanyalarının başarısını ölçmesine, hedef tamamlamalarını (satın almalar, alışveriş sepetlerine ürün ekleme gibi) izlemesine, kullanıcı etkileşimindeki kalıpları ve eğilimleri keşfetmesine ve demografik bilgiler gibi diğer ziyaretçi bilgilerini elde etmesine yardımcı olabilir. Küçük ve orta ölçekli perakende web siteleri , pazarlama kampanyalarını iyileştirmek, web sitesi trafiğini artırmak ve ziyaretçileri daha iyi elde tutmak için kullanılabilecek çeşitli müşteri davranışı analizlerini elde etmek ve analiz etmek için genellikle Google Analytics’i kullanır.
Web sitenize yüklemeniz gereken bir JavaScript kodu veren Analytics, verileri analiz etmek için size bir arayüz sağlar. Google hesabınızla anında Analytics kullanmaya başlayabilir, hesabınızı açtıktan sonra izleme kodunu alabilir, sitenize yükledikten saniyeler sonra da verilere erişebilirsiniz.
1. https://google.com/analytics adresine giriş yapın.
2. Sağ üst köşedeki ve Analytics de oturum açı tıklayın.
3. Google Analytics’e kaydolmak için bir Google Hesabınız olması gerekir. Eğer yoksa bir hesap edinin: Google Hesabınızda (varsa) oturum açın
4. Hesap oluşturun. Formu doldurduktan ve şartlar ve koşulları kabul ettikten sonra oturum açın.
5. Google hizmetlerinde oturum açtıktan sonra Ölçüme başla butonuna tıklayarak Google Analytics’i kurulumuna başlayabilirsiniz.
6. Hesap kurulumu bölümünden Hesap adını girmeniz gerekmektedir. Hesap adına, şirketinizin adını yazabilirsiniz.
Mülk oluşturma bölümünden Mülk adını girmelisiniz. Mülk adı web sitenizin ismi olabilir. Raporlarınızı ülkemizin tarih ve saatlerine göre alabilmek adına raporlama saat dilimi bölümünü Türkiye olarak seçmelisiniz. Ardından para birimini belirlemelisiniz. Daha sonra işletmeniz hakkında bölümünden sektör kategorisini seçmelisiniz. Eğer sizin sektörünüze uygun seçenek yoksa diğer kategorisini seçebilirsiniz. Ardından işletme boyutu ve Google analiytics’i işletmenizde nasıl kullanmak istiyorsunuz bölümünden size uygun olan seçenekleri işaretleyebilirsiniz. Oluştur butonuna tıklayıp Google analytics hizmet sözleşmesi şartlarını kabul etmeniz gerekmektedir.
7. Bir sonraki sayfada sizden web sitenizin ismi ve url bilgisini girmeniz istenilecektir. Bu bilgileri de girdikten sonra akış oluştur butonuna tıklayarak google analytics hesabınızı oluşturmuş olursunuz.
8. Son olarak Google analytics’i web siteniz ile entegre edebilmek için global site etiketini, sitenizin <head> </head> kodları arasına eklemeniz gerekmektedir.
Google Analytics de global site etiketi js kodunu bulmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
-> Google analiytics hesabınızda oturum açın.
-> Sayfanın sol altında yer alan Yönetici bölümüne giriş yapın.
-> Mülk sütununda veri akışları > web’i tıklayın.
-> Web sitenize ait veri akışını tıklayın.
-> Google etiketi altında, etiket talimatlarını görüntüle’yi tıklayın.
-> Yükleme talimatları sayfasında manuel olarak yükleyi seçin.
Ekranda hesabınıza ait Google etiketinin JavaScript snippet’ini görebilirsiniz.
İLGİLİ HABER
Google Business Kaydı Nasıl Yapılır?
İncele