NETWORK - Eylül 9, 2022
Daha önce bir e-posta istemcisi veya uygulaması kurduysanız, kesinlikle POP3 ve IMAP terimleriyle karşılaşmışsınızdır. Hangisini ve neden seçtiğinizi hatırlıyor musunuz? Bu terimlerin ne anlama geldiğinden ve her birinin e-posta hesabınızı nasıl etkilediğinden tam olarak emin değilseniz, POP ve IMAP erişiminin nasıl çalıştığına birlikte göz atalım.
POP3, mail erişimi için kullanılan bir protokoldür. Outlook, Mac Mail, Thuderbird gibi programlarla POP3 kurulumunu gerçekleştirip maillerinizi indirebilirsiniz. Tek yönlü iletişim söz konusudur. E-posta gönderiminde veya aktarımında SMTP protokolü kullanılmaktadır. POP3 direkt kurulumda 110 numaralı portu kullanır, SSL ile birlikte kurulduğunda ise 995 no’lu portu kullanır. Mailler ilgili cihaza indirildikten sonra silinmektedir. Ayrıca indirilen e-maillerin bir kopyasını sunucuda tutmanız için bir seçenekte mevcuttur.
>> E-postalar kullanıcının bilgisayarına indirilir.
>> Kullanıcı çevrimdışıyken mesajları okuyabilir.
>> Ekleri açmak, zaten indirildikleri için hızlı ve kolaydır.
>> Hosting alanları belli boyutları olan alanlardır. Bu boyutlar büyüdükçe ödeme yapacağınız ücretler yükselecektir. Bu nedenle küçük bir hosting paketinde kullanılabilir.
>> Çok popülerdir. Yapılandırması ve kullanması kolaydır.
>> E-posta’lara diğer makinelerden erişilemez (yapılandırılmadıkça).
>> Yedekleme stratejisi düzenli ve güvenli ayarlanmaz ise veri kaybı olma olasılığı yüksektir.
>> Yerel posta klasörünü başka bir e-posta istemcisine veya fiziksel makineye aktarmak zor olabilir.
>> E-posta klasörleri bozulabilir ve potansiyel olarak tüm posta kutusunu bir kerede kaybedebilirsiniz.
>> E-posta ekleri, yerel olarak açılırlarsa ve virüs tarayıcıları bunları algılayamazsa kullanıcının bilgisayarının zarar görmesine neden olabilecek virüsler içerebilir.
IMAP; Mail.app, Thunderbird ve Mailspring gibi e-posta istemcilerinin e-posta hesabınızdan iletileri indirmek, arşivlemek veya klasörlere ayırmak gibi değişiklikler yapmak için kullandıkları protokoldür. Maillerinizi sunucu üzerinden görüntülemenizi sağlayan IMAP bilgisayarınıza mailleri otomatik indirmemektedir. IMAP’te iki yönlü iletişim mevcuttur. IMAP direkt kurulumda 143 numaralı portu kullanır, SSL ile birlikte kurulduğunda ise 993 no’lu portu kullanır. Milyonlarca kullanıcısı olan Gmail, IMAP kullanımını önererek IMAP’in popülaritesinin büyük oranda artmasına olanak sağlamıştır.
>> Hosting Alanınıza yedeklenen maillerinizde veri kaybı yaşanmaz.
>> Her cihazdan (laptop, tablet, telefon, masaüstü bilgisayar vs.) maillerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
>> Mailleşme işlemlerinizde, diğer çalışma arkadaşlarınız ile sürekli iletişimde olmak zorunda değilsiniz. Maille cevap yazılıp yazılmadığını direk sisteminizden görebilirsiniz.
>> Hosting Alanları belli boyutları olan alanlardır. Bu boyutlar büyüdükçe ödeme yapacağınız ücretler yükselecektir. Bu nedenle küçük hosting paketlerinde yönetimi zordur.
>> Mailleriniz hepsi tek bir alanda yani Hosting Alanında tutulduğu için siz bir mail sildiğinizde tüm sistemlerden silinir.
>> Mail sistemindeki tüm maillere ulaşım sağlandığı için, önem alınmadığı takdirde güvenlik açığı oluşma ihtimali yüksektir.
POP ve Internet Message Access Protocol (IMAP), her ikisi de e-posta alımı için kullanıldığı için benzerdir. Üçüncü taraf bir uygulama kullanarak yerel olarak e-posta’ları okumanıza izin verir.
Orijinal protokol, uzak bir sunucudan e-postaları indirmenin bir yolu olarak 1984 yılında oluşturulan POP’dur. IMAP, uzak bir sunucuda depolanan e-posta’lara uzaktan erişime izin vermek için 1986 yılında tasarlanmıştır. Esasen, iki protokolün temel farkı, POP’un e-posta’ları kalıcı yerel depolama için sunucudan indirirken, IMAP’nin bunları sunucuda bırakması ve yalnızca e-posta’ları yerel olarak önbelleğe almasıdır (geçici olarak depolaması). Başka bir deyişle, IMAP bir bulut depolama biçimidir, cihazlar ve çevrimiçi erişim arasında senkronizasyonu sağlar.
Eğer POP’u seçerseniz:
>> E-posta’nıza yalnızca tek bir cihazdan erişirsiniz.
>> İnternet mevcudiyetinden bağımsız olarak e-posta’nıza sürekli erişirsiniz.
>> Sınırlı sunucu depolama alanınız vardır.
Eğer IMAP’yi seçerseniz:
>> E-posta’nıza birden fazla farklı cihazdan erişirsiniz.
>> Erişim için güvenilir ve sürekli bir internet bağlantınız olması gerekir.
>> Sunucudaki yeni e-posta’lara veya e-posta’larınıza hızlı bir genel bakış yapabilirsiniz.
>> Yerel depolama alanınız sınırlıdır.
İLGİLİ HABER
Yandex Mail Ayarlarıİncele