Wi-Fi 6 Nedir?

NETWORK - Mayıs 28, 2022

Çıkan yeri uygulama, oyun ve videolar her geçen gün internet kapasitesine olan ihtiyacı arttırmaktır. Artan bu talep karşısında bant genişliği olan talepte aynı oranda artmaktadır. Wi-Fi 6 bu doğrultudoa ortaya çıkan gereksinimleri karşılamak için geliştirilmiştir. Oldukça yeni bir teknoloji olsada yakın gelecekte yaygınlaşması beklenmektedir. Wifi 6, Nesnelerin İnterneti(İoT) teknoloji ile onlarca cihazın internete sıkıntısız bir şekilde bağlanması için gerekli alt yapıyı sunmaktadır. Hızlı olduğu kadar, yeni güvenlik teknolojisi ile tercih edilen Wi-Fi 6 gözde teknolojiler arasında yerini almaktadır. Son zamanlarda piyasa’ya sunulan cep telefonları Wi-Fi 6 teknolojisi ile entegreli bir şekilde üretilmektedir.

Wi-Fi 6 Nedir?

Wi-Fi 6 Nedir

Wifi terimi, kar amacı gütmeyen Wi-Fi Alliance tarafından oluşturulmuştur. IEEE 802.11 ağ standardını temel alan bir grup kablosuz ağ protokolünü ifade etmektedir.  Wifi 6, Wi-Fi teknolojisinde yeni nesil bir standarttır. AXE WİFİ veya 802.11ax WiFi olarak da bilinen Wi-Fi 6, mevcut 802.11ac Wifi standardını oluşturur ve geliştirir. Wifi 6 ile dünyada artan cihaz sayısına cevap vermek için üretilmiştir.

Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA)

Veri ileten bir semboldür. Daha fazla istikrar ve daha geniş kapsama için verilerini daha küçük alt taşıyıcılar arasında böler. AX Wifi, 4 kat daha fazla alt taşıyıcı oluşturmak için 4 kat uzun OFDM sembolü kullanır. Bu nedenle, Wi-Fi 6’nın daha uzun OFDMA sembolü daha fazla kapsama sağlar ve %11 daha hızlı hale gelir. Böylece ağdaki yüksek talep dönemlerinde gecikmeyi azaltır.

Çok Kullanıcılı Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış(MU-MIMO)

MU-MIMO ile birden fazla kullanıcı, bir noktaya kadar bant genişliği kalitesinde gözle görülür bir düşüş olmadan yönlendiriciye aynı anda erişebilmektedir. Bununla birlikte, 8×8 MU-MIMO ile kullanıcıların seçebileceği 8’den fazla akış mevcuttur. 802.11ac MU-MIMO yalnızca indirmeler için çalışırken, 8×8 MU-MIMO hem yüklemeler hem de indirmeler için çalışır. Bu oynatma, indirme, torrent açma VR/AR, MMO’lar veya PRG’ler oynamanız; Wifi 6’nın 8 akışında herkes için yeterli bant genişliğinden daha fazlası vardır.

160 MHz Kanal Genişliği

160 MHz Kanal Genişliği

Wi-Fi 6, Wifi bandını 80 MHz’ye 160 MHz’ye genişleterek kanal genişliğini ikiye katlar ve yönlendiricinizden cihaza daha hızlı bir bağlantı oluşturur. Böylece hiçbir sorun yaşamadan 8K filmler izlemek, büyük boyutlarda dosya indirme ve yükleme işlemlerini ve akıllı ev cihazlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Hedef Uyanma Süresi(TWT)

Ağdaki cihazların veri göndermek veya almak için ne zaman ve ne sıklıkla uyanacaklarını, cihazın uyku süresini artırarak; mobil ve IoT cihazlar için pil ömrünü ve veri ağ verimliliğini önemli ölçüde arttırmaktadır.

1024 Dörtlü Genli Modülasyon Modu (1024-QAM)

Verilerin kodlama oranlarını ve ağ hızı yükseltmektedir. 1024-QAM ile her sembol, 8 bit yerine 10 bit veri taşır ve ham hızları 802.11ac 256-QAM’a kıyasla %25 oranında artırır.

Baz Servis İstasyonu(BSS)

Komşularınızın kablosuz ağlarından kaynaklanan parazitler, kablosuz sinyalinizde sorunlara neden olmaktaydı. BSS (Baz Servis İstasyonu)  erişim noktasının ağı benzersiz bir şekilde tanımlamak için bir renk sistemi kullanmaktadır. Kanalda başka bir trafik algılanırsa yerel ağla aynı renkte olmazsa, cihaz onu yok sayarak iletimine devam eder. Böylece güvenilirliği artırmaya ve gecikmeyi azaltmaya yardımcı olur.

WiFi 6’nın WiFi 5’ten Ne Farkı Vardır?

WiFi 6’nın WiFi 5’ten Ne Farkı Vardır?

  • Wifi 6 çoklu kanallarda 9.6 Gbps hıza sahipken, Wi-Fi 5 3.5 Gbps hıza sahiptir. Yani Wifi 6,Wi-Fi 5 ten %250 daha hızlıdır.
  • Wi-Fi 6 daha fazla donanım aynı anda daha hızlı ve verimli bir şekilde internete bağlanmaktadır.
  • Wifi 6, 2019 yılında piyasaya çıkmıştır. Wifi 5 ise 2014 yılında piyasa çıkmıştır.
  • Wi-Fi 5, IEEE 802.11ac standardına göre çalışır. WiFi 6 ise IEEE 802.11ax standardına göre geliştirilmiştir.
  • Wifi 6, Wi-Fi 5’e göre 4 kat daha hızlıdır. Böylece aynı anda daha fazla cihaz internete bağlanmaktadır.
  • Wi-Fi 6 bu yükü kaldırabilir ve yavaşlatma yaşatmaz. Arttırılan güvenlik protokolleri ile WPA 2’den, WPA 3’e geçilmiştir. Bununla birlikte, modeminize dışarıdan yapılabilecek yetkisiz erişim girişimleri zorlaşacak.

İLGİLİ HABER

Wifi Şifresi Nasıl Öğrenilir?

İncele

 

https://www.multiyazilim.com
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x