Cpanel, Plesk ve DirectAdmin Hosting Kontrol Panelleri Karşılaştırması

YAZILIM - Mayıs 5, 2023

Hosting kontrol paneli, web siteniz için gerekli olan tüm yönetim işlemlerinin yapılabildiği bir arayüzdür. Komut kullanmadan sunucunuzu tüm yönleriyle yönetmenize olanak sağlar. Bu sayede, yeni kullanıcılar ekleyebilir, veritabanlarını yönetebilir, popüler yazılımları yükleyebilir, e-posta yapılandırmalarını gerçekleştirebilir, yedekleme ve geri yükleme gibi birçok işlemi kontrol paneller üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Bir web sitesi barındırma hizmeti satın alıyor ve bunu kendiniz yönetmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan şey doğru kontrol panelini seçmektir. Mevcut yüzlerce seçenek arasında cPanel Plesk ve DirectAdmin gibi popüler, sıklıkla tercih edilen hosting kontrol panelleri arasındaki temel farklılıklardan bahsederek bu konuda seçim yapmakta zorlanan kullanıcılar için bir rehber hazırladık.

Hosting Kontrol Panelleri ve Özellikleri


cPanel Yönetim Aracı

Üçünün belki de en popüleri olan cPanel yönetim aracı , genellikle Linux tabanlı sunucuları yönetir. cPanel’in arayüzü ve işlevselliği o kadar kolaydır ki, teknik bilgisi olmayan kullanıcılar bile herhangi bir teknik uzmanlık gerektirmeden tüm sunucuyu yönetebilir. Bu, cPanel web barındırmanınbirçok kişi için en iyi seçim olmasının ana nedenidir.

 

cPanel Web Hosting Özellikleri Nelerdir?

  – 1996 yılında piyasaya sürülen cPanel, en eski barındırma çözümüdür.

  – Kullanımı ve kurulumu kolaydır ve kullanıcıların günlük görevlerini en az çabayla yönetmelerini sağlayan basit bir GUI ile birlikte gelir.

  – cPanel’deki özellikler, basit bir aşağı kaydırma ile erişilebilen bölümler halinde gruplandırılmıştır.

  –  cPanel, 1 tıklamayla uygulama kurulumuna izin veren benzersiz bir özellik olan Softaculous ile sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Bununla WordPress, Joomla, Drupal, Magento gibi herhangi bir uygulamayı tek bir tıklama ile kurabilirsiniz.

  – cPanel, web sitenizi bir barındırma sağlayıcısından diğerine hızlı ve acısız bir şekilde aktarmanıza olanak tanıyan son derece taşınabilir bir çözümdür.

  – Uzantılar ve çok sayıda yerleşik güvenlik çözümü (SSL Sertifikaları) aracılığıyla daha güçlü ve güvenli site bakımını destekler.

  – cPanel ile kendi MySQL veritabanınızı oluşturabileceğiniz ve sistemi istediğiniz hemen hemen her şeyi yapmak için kullanabileceğiniz için esnek veritabanı yönetiminin keyfini çıkarırsınız.

  – cPanel kısa bir süre önce arayüzüne, web sitesi sahiplerinin sitelerini daha iyi arama sıralamaları için optimize etmelerini sağlayan bir cPanel SEO aracı (beta) ekledi.

  – cPanel’in yedekleme geri yükleme arabirimi, cPanel hesaplarının yerel yedeklemelerden veya uzak bir FTP hedefindeki yedeklerden geri yüklenmesini kolaylaştırır.


Plesk Site Yönetim Aracı

Plesk Panel, her türlü sunucu, uygulama, web sitesi ya da hosting faaliyetlerinin yönetilmesinde aracı olan, dünya çapında da 32 farklı dilde kullanılarak 11 milyondan fazla kullanıcıya erişmiş popüler bir kontrol panelidir. Windows ve Linux tabanlı işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışmaktadır.

Plesk Web Hosting Özellikleri Nelerdir?

  – 2001 yılında piyasaya sürülen Plesk, piyasadaki en yeni barındırma aracıdır.

  – Plesk’in ana bilgisayardan bağımsız olması ve ister Linux ister Windows olsun, herhangi bir platforma kurulabilmesi, onu günümüzde popüler bir sunucu yönetim aracı haline getiriyor. En iyi yanı: Plesk’i Docker Hub’da bulunan bir Docker kapsayıcısının içinde de çalıştırabilirsiniz.

  – Plesk ayrıca 200.000’den fazla farklı Docker görüntüsü içeren Docker entegrasyonunu da destekler. Bu, web sitesi sahiplerinin/geliştiricilerinin Docker görüntülerini komut satırını kullanmadan doğrudan Plesk’ten başlatmasını sağlar.

  – Plesk, popüler bir sürüm kontrol sistemi olan Git ile entegrasyon talep edenler için harika bir destek. Plesk sürüm 12.5 ve üzeri , temel işlevleriyle tam Git entegrasyonuyla Gitman uzantısını destekler .

  – Plesk ile kullanıcılar, sitelerinde veya veritabanlarında yapılan değişikliklerin kolayca geri alınmasını sağlayan artımlı ve eksiksiz yedeklemeler planlayabilir.

  – RAM, disk G/Ç, CPU ve hatta sunucudaki sistem kaynağı kullanımı dahil olmak üzere farklı sistem kaynakları için kullanım limitleri belirlemenize olanak tanır. Kullanım, sunucu sağlık monitörü tarafından otomatik olarak izlenir.

  – Plesk kontrol paneli 10-30 site için ayrı lisanslara sahiptir. Daha az siteniz varsa daha ucuz bir seçenektir.

  – Plesk’in kendi SDK’sını ve Açık API’sini kullanarak uzantınızı geliştirebileceğiniz ve potansiyel müşterilere satabileceğiniz kendi pazarı vardır.

 

DirectAdmin Site Yönetim Aracı

Linux için hafif ve kullanımı kolay bir kontrol paneli olan DirectAdmin, üç sunucu yönetim aracı arasında en ucuz olanıdır. DirectAdmin web barındırma aracının benzersiz yönü, onu yeni başlayanlar için bile kullanılabilir kılan basit arayüzüdür. DirectAdmin diğer iki muadili kadar popüler olmasa da yine de kurmaya çalışanlar ve bütçesi kısıtlı olanlar için ideal bir seçenek. Ayrıca, çok müşterili kurulum desteği, DNS yönetimi ve bayi hesabı oluşturma dahil olmak üzere bir kontrol panelinin sahip olması gereken tüm temel özelliklerle birlikte gelir.


DirectAdmin Web Hosting Özellikleri Nelerdir?

  – 2003 yılında piyasaya sürülen barındırma aracıdır.

  – En kolay ve en hızlı Linux barındırma kontrol panelleri arasında yer alır.

  – Size birkaç yönetici erişimi görünümü sağlar.

  – Yerleşik spam yönetimi araçlarını içerir.

  – Kullanıcı dostu arayüz ve çok rekabetçi fiyatlandırma modeli.

  – SSH anahtarlarını, cron işlerini, özel hata sayfalarını vb. yapılandırmak için bazı gelişmiş araçlar sunar.


DirectAdmin, Plesk ve cPanel Karşılaştırması


Özellikler cPanel Plesk DirectAdmin
İşletim Sistemi Linux
(Cloud Linux, CentOS ve RedHat)
Linux ve Windows
(Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL, CloudLinux, Virtuozzo Linux ve Windows Server)
Linux
(Red Hat, Debian, FreeBSD ve CentOs)
Veritabanı Php, Perl, Ruby ASP, ASP.NET veya Microsoft SQL, PHP, Perl, Ruby PHP, Perl, Ruby
Kullanım Kolaylığı Kolay Kolay Kolay
Güvenlik cPHulk AutoSSL gibi güvenlik özellikleri ve yerleşik CSF/LFD desteği sağlar Revisium Antivirus, Plesk Güvenlik Duvarı ve Fail2ban gibi güvenlik özellikleri sağlar Brute Force gibi güvenlik özellikleri sağlar
Teknolojiler Docker Git ve Node.js’yi destekler ancak bunların çevresinde çalışmak oldukça karmaşıktır Docker Node.js, Git ve WordPress Araç Setini destekler Git ve Node.js’yi destekler
Fonksiyonellik Yapılandırılabilir bayi hosting paketleri Yapılandırılabilir bayi hosting paketleri Yapılandırılabilir bayi hosting paketleri
  Çoklu dil desteği Çoklu dil desteği Çoklu dil desteği
  MySQL veritabanı yönetimi MySQL veritabanı yönetimi MySQL veritabanı yönetimi
  phpMyAdmin entegrasyonu phpMyAdmin entegrasyonu phpMyAdmin entegrasyonu
  Yapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlası Yapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlası Yapılandırılabilir spam filtreleme ve daha fazlası

İLGİLİ HABER

Cpanel / WHM Google Drive Yedek Ayarları
İncele
 
https://www.multiyazilim.com
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x