İNTERNET - Ağustos 26, 2023
Son dönemlerde teknolojinin gelişmesi, dijitalleşmenin artmasıyla e-ticaret sektörü de büyük bir dönüşüm yaşadı. Ödeme işlemlerinin fiziksel olarak değil de sanal alanda yapılması kolaylığı sağlandı. Elektronik ödeme ile işlem maliyeti, işçilik maliyeti gibi bir çok şeyden tasarruf edildi.
Kullanımının kolay olması ve manuel işleme göre daha az zaman alması nedeniyle küçük büyük çoğu işletmenin tercihi olmaktadır. E-ödeme yöntemlerini inceleyerek işletmenizin büyümesine nasıl katkı sağlayabileceğimizi inceleyelim. İnceleyeceğimiz e-ödeme yöntemleri:
İlk olarak şunu merak edebilirsiniz işletmemizde neden farklı ödeme yöntemleri sunmalıyız? Şöyle ki müşterilerinize kullanmak istedikleri veya alışık oldukları ödeme yöntemlerini sunarak alışveriş sepetlerinin terk edilmesini ve gelir kaybı önleyebilirsiniz. Gelin bu ödeme yöntemlerine bir göz atalım.
Kapıda ödeme:
Bu ödemede alınan ürün veya ürünlerin ücreti, kargo firmalarına teslimat esnasında ödenir. Eskiden çoğu işletme müşterilerine sadece kapıda ödeme imkanı sunuyordu peki bu iki taraf içinde güvenli ve hızlı bir yöntem mi? Satıcı için şöyle dezavantajları vardır. Müşteri eline ürün ulaşmadan iade etmek isteyebilir ya da ürün eline ulaştığında almaktan vazgeçebilir bu da kargo ücretini düşünürsek işletmeniz için zarar demektir.
Ayrıca ücretinizi alabilmeniz için müşteriye ürünün ulaşmasını beklemeniz gerekir bu sürede kargo firmasına, adrese göre çeşitlilik gösterir. Müşteri için dezavantajlarına gelecek olursak, ürünü alıp ücreti verdikten sonra iade etmek isteyebilir peki bu konuda satıcıya güvenebilir mi? Tabi ki bu ödemenin artı yanları var.
Havale ve EFT seçeneği:
Aynı banka hesabıyla para transferi yapmaya havale, farklı bankalarla gönderim yapılmasına ise EFT denilir. Havale işlemleri; aynı banka üzerinden yapıldığından hızlıdır, genellikle havale için düşük ücret alınır, havale işleminde gün ve saat sınırlaması yoktur, EFT işlemleri; biraz daha yavaştır, ücreti her bankaya ve gönderilecek miktara göre değişiklik gösterir, Her bankanın farklı EFT gönderim saat ve günleri vardır.
Yapacağınız işleme göre bir ödeme yöntemi seçebilirsiniz.
Mobil Ödeme:
Mobil ödeme, mobil cihazlar, özellikle akıllı telefonlar aracılığıyla yapılan ödeme işlemlerini ifade eder. Bu ödeme yöntemi, nakit veya kredi kartı kullanmadan, mobil uygulamalar, internet tarayıcıları veya metin mesajları aracılığıyla ödeme yapmayı sağlar.
Faturalı veya faturasız hatlar için tüm cep telefonlarından ödeme yapılabilir. İşlem faturaya yansıtılır veya hattın TL bakiyesinden düşülerek gerçekleştirilir. Sizde işletmenizde mutlaka bu ödeme yöntemini müşterilerinize sunmalısınız.
Sanal Pos:
İşletmelerin kredi kartları, banka kartları ve diğer dijital ödeme yöntemleri ile ödeme kabul etmelerini sağlayan elektronik bir ödeme sistemidir. Eski pos cihazlarına benzese de sanal pos e-ticaret işletmeleri, restoranlar, perkande mağazaları, online rezervasyon ve bilet satışları gibi dijital ortamlarda kullanılır. Bu sayede işletmeler, müşterilerine hızlı ve güvenli bir ödeme deneyimi sunar.
E-ödeme sistemleri için , güvenlik ve kolaylık sağlamasıyla dikkat çeken sanal POS uygulamalarına erişmek oldukça basit bir süreçtir. Bu uygulamalardan yararlanmak için, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) onaylı bir kuruluşa veya bir bankaya başvurmanız gerekir. Bir bankayla çalışmak istiyorsanız karşılamanız gereken temel gereksinimler:
Güvenlik ve sanal POS:
Ödeme işlemleri sırasında hassas finansal bilgiler (kredi kartı numaraları, kişisel bilgiler gibi) iletilir ve kötü niyetli kişilerin bu bilgilere erişme riski vardır. Peki sanal pos işlemleri güvenliği nasıl sağlıyor? Güvenliği sağlamak için kullanılan iki temel yol var : SSL Sertifikası ve 3D Secure protokolü.
SSL sertifikası, internet üzerinden veri iletimini şifreleyen ve böylece verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir güvenlik protokolünün bir parçasıdır. Bir web sitesi üzerinde SSL sertifikası kullanıldığında, kullanıcılar ve site arasındaki iletişim şifrelenir, böylece üçüncü tarafların bu iletişimi izlemesi veya çalmasına karşı koruma sağlanır.
3D Secure, birçok banka ve finansal kuruluşun çevrimiçi ödeme işlemlerinin güvenliğini artırmak için kullandığı bir güvenlik protokolüdür. 3D Secure, özellikle kredi kartı ile yapılan çevrimiçi ödemelerde kullanılır. Ödeme sırasında kullanıcıya bir SMS ile gönderilen bir kod veya bir şifre sorulur. Bu, yalnızca kart sahibinin ödeme işlemini tamamlamasına izin verir ve kartının çalınması durumunda bile kötü niyetli kişilerin işlem yapmasını zorlaştırır.
Sanal Pos Firmaları:
Sanal POS hizmetleri sunan birçok farklı firma bulunmaktadır. Bu firmalar, işletmelerin çevrimiçi veya fiziksel mağazalarda ödeme işlemlerini kabul etmelerini sağlayan çeşitli özelliklere sahip olabilirler. İşte tanınmış sanal POS firmalarından bazıları:
Sanal POS uygulaması için; işletmenizin ihtiyaçlarına, büyüklüğüne, faaliyet gösterdiği sektöre ve hedeflerine göre aracı firmalarla ortaklık kurabilirsiniz…
İLGİLİ HABER
Trellix Agent Kurulumu ve Mimarileriİncele