Çevrimiçi Gizlilik için Tor mu VPN mi Kullanmalıyım?

GÜVENLIK - Aralık 16, 2022

İnternet kullanıcıları bazen anonim kalabilmek, takip edilmemek ya da yurtdışından  daha ucuza alışveriş yapmak için farklı bağlantı yöntemlerini tercih edebiliyorlar. Çevrimiçi güvenlik söz konusu olduğunda, VPN’ler ve Tor kullanabileceğiniz en güçlü araçlardır. Pek çok açıdan benzer olmalarına rağmen, farklılıkları onları çok farklı durumlarda faydalı kılar ve kişisel ihtiyaçlarınız için doğru seçimi yapmanız güvenlik ve gizliliğiniz için hayati önem taşır. Bu yazımızda, Tor ve VPN’ler arasındaki farkları sizler için inceledik.

Tor Nedir ve Ne İşe Yarar?

“The Onion Router”ın kısaltması olan Tor, çevrimiçi gizlilik araçlarını araştıran ve geliştiren kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Tor tarayıcı, herkesin Linux, Mac, Windows ve mobil cihazlar için indirebileceği bir araçtır.

Tor tarayıcı, öncelikle çevrimiçi kimliğinizi korumak için kullanılır. Bunu kullanırken, yaptığınız her şey onların ağından geçer ve şifrelenir, bu da çevrimiçi etkinliğinizi gizli tutar.

Tor Nasıl Çalışır?

Tor tarayıcı, trafiğinizi farklı Tor sunucuları arasında taşıyarak kimliğinizi çevrimiçi olarak gizleyebilir. Trafiğiniz bu diğer bilgisayar sunucuları üzerinden akarken, verileriniz şifrelenir, böylece hiç kimse hareketlerinizi takip edemez.

Tor, bir soğanın katmanlarına benzer gizlilik katmanlarına sahiptir, dolayısıyla adı da buradan gelmektedir. Bu sunucuları ne kadar çok Tor kullanıcısı kullanırsa, trafiğiniz o kadar gizli hale gelir. Bu koruma katmanları, orta röleler, uç röleler ve köprülerden oluşan bir labirent tarafından oluşturulur.

Orta röleler, yol boyunca trafiği yöneten ve evdeki herkes tarafından oluşturulabilen yönlendiricilerdir. Bitiş röleleri, zincirdeki son röledir ve bu, bağlantınızın geliyormuş gibi görüneceği IP adresi veya sayısal tanımlamadır. Bunların barındırıcıları, herhangi bir yasa dışı faaliyet tespit edilirse polis ve telif hakkı sahipleri tarafından hedef alınabilir. Köprüler, genel olarak listelenmeyen ve IP engelleyiciler tarafından korunan Tor yönlendiricileridir. Bunlar, herkese açık olarak listelenen tüm Tor geçişlerini düzenli olarak engelleyen ülkelerde bile şifrelemeyi mümkün kılar.

Her röle, yalnızca kendisinden önceki yönlendiricinin IP adresini bilir. Trafiğiniz röleden geçerken orijinal IP adresiniz kaybolur ve bitiş rölesi onun yerini alır.

Tor’u kullanan herkes bir geçiş çalıştırmak zorunda değildir, ancak yazılım, istekli bir insan topluluğuna bağlıdır. Ne kadar çok röle çalışırsa, tarayıcı o kadar hızlı çalışır ve o kadar güvenli olur.

VPN Nedir ve Nasıl Çalışır ?

Bir VPN, dünyanın her yerinde bulunan bir sunucu ağına sahiptir. İnternet talebiniz yapıldığında internete ulaşmadan önce VPN sunucularından birinden geçer. Bu alternatif sunucudan geçtiğinde IP adresiniz değişir. Bu sadece kimliğinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda cihazınız farklı bir yerdeymiş gibi görünerek yerel ağ kaynaklarına güvenli bir şekilde erişmenizi sağlar.

Örneğin, Çin’i ziyaret ediyorsanız ve Facebook’a erişmek istiyorsanız, site Çin hükümeti tarafından yasaklandığı için internet bağlantısı üzerinden erişemezsiniz. Ancak, cihazınızı Facebook’a izin verilen bir ülkedeki bir İnternet sunucusuna bağlayan bir VPN kullanmak, Çin’deki siteye erişmenizi sağlar.

En İyi Çevrimiçi Gizlilik Çözümü Nedir: Tor mu VPN mi?

Bir VPN en iyi çevrimiçi gizlilik çözümüdür.

Tor, internet trafiğinizi anonimleştirme kabiliyeti sayesinde saygı duyulan bir ağdır, ancak sınırlıdır ve saldırılara ve veri sızıntılarına karşı savunmasızdır.

Herkes bir düğüm oluşturabilir ve işletebilir, hatta bilgisayar korsanları ve casuslar bile. Tor, uçtan uca şifreleme sağlamaz, bu nedenle HTTPS etkin olan bir web sitesine erişmiyorsanız veya karanlık web kullanmıyorsanız, kullandığınız çıkış düğümünün sahibi verilerinizi ve verilerinizin varış yerini görebilir.

Dolayısıyla, Tor’u hassas bilgiler göndermek veya bir web sitesine giriş yapmak için kullandıysanız, çıkış düğümüne sahip olan kişinin artık bu bilgilere erişimi vardır. VPN’ler uçtan uca şifreleme sağlayarak verilerinizi korsanlara ve casuslara karşı %100 görünmez yapar.

Tor’un işletim sistemini kullanmıyorsanız, yalnızca tarayıcınız üzerinden aktarılan verileri korur. Bir VPN, bağlantınız üzerinden giden tüm verileri şifreler.

VPN’lerin çoğu, bağlantınızın koptuğu nadir durumlarda korumasız verilerinizin ağınızdan ayrılmasını önlemek için internet bağlantınızı kesecek kill switchler sunar.

Tor’un ağı aynı şekilde başarısız olamaz, ancak verilerinizi toplayan kötü düğümler içerebilir. Bir VPN’den farklı olarak, Tor böyle bir hatayı tespit edebilen bir kill switche sahip değildir, bu nedenle eğer düğümlerden biri açığa çıkarsa, verileriniz de açığa çıkar.

VPN’lerin de kendi eksiklikleri vardır, ancak bir VPN kullandığınızda, saldırıya uğrama veya verilerinizin sızdırılma riski daha düşüktür. Bununla birlikte, en güçlü çevrimiçi güvenlik çözümü bir VPN’i Tor ile birleştirmektir.

VPN ve Tor Özellik Karşılaştırma Tablosu

 

Özellik

Tor

VPN

Maliyet: Ücretsiz Uygun fiyatlı abonelik ücreti , genellikle sözleşmesiz
Şifreleme: Var, fakat yalnızca çıkış düğümüne. Var, uçtan uca şifreleme.
Gizlilik: Evet, ancak gözetim programları Tor kullanımdayken tespit edebilir. Evet.
Diğer güvenlik özellikleri: Obfsproxy ile birlikte kullanılabilir. Sağlayıcıya bağlı olarak:

Otomatik kill switch,

Otomatik Wi-Fi koruması,

DNS sızıntısı engelleme,

Sıfır kayıt politikası,

Obfsproxy ve daha fazlası.

Cihaz uyumluluğu Windows, MacOS, Linux, Android. Yönlendiriciler dahil tüm platformlar.
İnternet Yayınları: Bağlantı çok yavaş olduğundan Tor, internet yayınları için tavsiye edilmez. Evet – VPN’ler internet yayınları için harikadır.
Torrent: Çoğu çıkış düğümü torrentlerden gelen ve torrentlere giden trafiği engeller. Evet – sağlayıcıya bağlı olarak.
Kullanım kolaylığı: Tarayıcıyı kurmak kolaydır, ancak genellikle yapılandırma gerektirir. Kullanımı çok kolaydır, yeni başlayanlar için harikadır.
Hız: Yavaş. Yüksek hız.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x