İNTERNET - Ekim 16, 2021
Gelişmekte olan çağımıza uyum sağlamaya, iş ve projelerinizi bir üst seviyeye taşımaya çalışırken attığımız ilk adım web sitesi ile başlasa da, arama motorlarında bulunmayan bir web sitesi hiç bir işe yaramaz. Aslında Google arama sonuçlarında yer almak ücretsiz ve kolaydır; çoğu zaman sitenizi Google’a göndermeniz bile gerekmez. Google, dizinine eklenecek siteleri bulmak üzere web’i düzenli olarak tarayan tam otomatik bir arama motorudur.
Google bazen sitenizi dizinine eklemiştir fakat gerilerdeki sayfalarda yer aldığı için sonuçlarda karşınıza gelmiyordur. Ya da siteniz daha Google dizinine eklenememiştir.
Sitenizin şu anda Google’ın dizinine dahil olup olmadığını belirlemek Google.com adresinde yer alan arama bölgesine “site:alanadiniz.com” şeklinde arama yapın. Bu arama sitenizin Google dizininde bulunan tüm sonuçlarını listeleyecektir.
Bu sorgu sadece sizin web siteniz için sonuçları listeleyecektir. Böylece bir sorguya rağmen listelerde yer almıyorsanız o zaman web siteniz Google’da sitenizin tam URL adresini arayınız. Google’a kaydedilmemiş ya da çıkarken gerekli ayarları yapılmamıştır. Bu durumda yazının devamında bahsettiğimiz gerekli kontrol ve ayarların yapılması gerekmektedir.
Sitenizin Google’da yer aldığını fark ettiniz ama arama sonuçlarında karşınıza çıkmıyorsa o halde anahtar kelimelerinizde ya da domain adında siteniz gerilerdeki sayfalarda yer alıyordur.
Sitenizi yayınladığınız ama halen Google sonuçlarında çıkmıyorsa bunun birden çok nedeni olmaktadır. Yazdığınızda sitenizin neden arama sonuçlarında çıkmadığını öğrenmek ve çözüm üretmek için aşağıdaki adımları denemeniz gerekmektedir.
1. Sitenizi kurduğunuzda noindex etiketi eklemiş olabilirsiniz. Bir çok webmaster wordpress sistemini kullandığı için Ayarlar > Okuma > sekmesinde yer alan > Arama motorlarının bu siteyi indekslemelerine engel olmaya çalış sekmesini bilerek veya farkında olmadan çoğunlukla WordPress’i yeni kullanmaya başlayan kişilerin farkında olmadan tasarım aşamasında iken sitelerinde bu özelliği kapatır ve tekrar açmayı unutur. Ana sayfanız açıkken, kaynağı görüntüle yaparak, sitenizde noindex kodunun olup, olmadığını kontrol ediniz.
2. Web siteniz henüz indexlenmemiş olabilir. Bunun için yapmanız gereken öncelikle sitenizi Google Web Master Search Console kayıt etmeniz gerekmektedir. Belirtmiş olduğum adrese girmeniz için bir Gmail hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Gmail Hesabı açmak için https://support.google.com/mail/answer/56256?hl=tr adresinden faydalanabilirsiniz. Kayıt işlemi başarı ile tamamlandıktan sonra Gmail adresiniz ve şifrenizle https://search.google.com/search-console/about adresine giriniz. Gelen sayfada şimdi başla butonuna tıkladıktan sonra sitenizin adresini yazmanız için bir sayfa gelmektedir bu sayfada doğrulamanız gerekmektedir. Bir çok doğrulama yöntemi bulunmaktadır, meta veya html dosyasını indirerek doğrulama yöntemlerinden birini seçerek doğrulama yapabilirsiniz. Eğer html dosya yükleme işlemi ile doğrulama yapıldıktan sonra dosyanın ilerleyen süreçte kaldırılmaması gerekmektedir. Sitenin sahibi olduğunuzu doğrulamak için https://support.google.com/webmasters/answer/35179?hl=tr kaynağından faydalanabilirsiniz. Doğrulama işlemini gerçekleştirdikten sonra, Search Console > Tarama > Google Gibi Getir yaparak ana sayfanızda oluşturmayı engelleyen sorunlar var ise giderebilir ve ana sayfanızla birlikte tüm URL’lerinizin taranması için getir ve oluştur işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
3. Google dizinlerine eklemeyi unutmuş olabilirsiniz. Sitenizi açtığınızda Google Site Ekle adresinden sitenizi eklemeniz gerekmektedir. Dakikalar içerisinde Google arama motoru botları sitenize erişecek ve yapısal problemler yok ise, site genelinde tarama işlemini gerçekleştirip SERP arama sonuçlarında sitenizin çıkmasını sağlayacaktır.
4. Robots.txt dosyasının search console üzerinden testi ve oluşturulmasını unutmuş olabilirsiniz. Arama motorlarına yol göstermek için robots.txt dosyası kullanılmaktadır. Eğer bir robots.txt dosyası oluşturmayı bilmiyor iseniz, Google Robots.txt Oluşturma kaynağına bakabilir ve gerekli işlemleri tamamlayabilir ve sonrasında https://support.google.com/webmasters/answer/6062598?hl=tr adresinden kontrol edebilirsiniz.
5. Site Haritası problemleri ve Google’a site haritasının gönderilmemesi. Özel tasarım kullanıyor iseniz, Google Site haritası Oluşturma ve Gönderme makalesine göz atarak gerekli adımları tamamlayabilir. WordPress vb. sistemler için Eklentiler > Yeni Eklenti Ekle alanından sitemap eklentileri yükleyebilirsiniz. https://tr.wordpress.org/plugins/search/sitemap/ adresinden tüm sitemap eklentilerine ulaşmanız mümkündür. Yoast veya All in SEO eklentisi kullanıyor iseniz, eklenti içerisinde otomatik olarak sitemap haritası gelmektedir.
6. Oluşturmayı önleyen yapısal veri hatalarına sahip olabilirsiniz. Google Yapısal Veri Test Aracı ile yapısal verilerinizi test edebilir ve sorunları giderebilirsiniz.
Yukarıda yer alan adımların tüm siteler için aslında yapılması gerekmektedir. Yine siteniz için farklı problemler yaşar iseniz, konudan sorunu bizlere anlatabilir ve sorununuzun çözülmesini sağlayabilirsiniz.
İLGİLİ HABER
SEO için Anahtar Kelimelerin Önemi.
İncele