DONANIM - Eylül 14, 2022
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Adaptörler, piller vs. birer güç kaynağıdır. Bilgisayar kasalarında bir birim olarak yer alan güç kaynakları, şebekeden (220V AC) aldığı elektriği, kasanın diğer birimlerine düzenleyerek dağıtır. Öte yandan jeneratörler ve kesintisiz (UPS) güç kaynakları da örnek gösterebileceğimiz diğer güç kaynaklarıdır.
Hayatın pek çok farklı alanında aktif olarak kullanılan güç kaynakları, kullanım amacına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanarak üretilir. Çok sayıda elektronik devre elemanını bünyesinde barındıran güç kaynakları, sahip olduğu özelliklere göre farklı çeşitlere sahiptir.
Bilgisayar güç kaynakları masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü temin eder. Bu tür cihazların sistemleri için kaynak türünün güçlü olması gerekir. PC güç kaynakları, şebekeden aldığı enerjiyi bilgisayar sistemine uygun hale getirir. Böylece fazla enerji yükü nedeniyle bilgisayarda herhangi bir hasar oluşmaz.
Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar.
AC/DC güç kaynakları kurulan sistemleri AC değil de DC güç kaynağı ile beslemek için tasarlanır.
Kullanım Alanları
Şebeke gerilimini istenen düzeyde DC gerilim değerine dönüştürerek güç sağlayan AC/DC güç kaynağı; cep telefonu, laptop, tablet gibi cihazların yanı sıra birçok ev aletinde de kendine yer bulur. Ayarlanabilir özellikte olan seçenekler ise özellikle laboratuvarlarda ve atölyelerde sıkça tercih edilir.
Kesintisiz (UPS) güç kaynakları ise şebeke elektriğinin kesilebileceği durumlarda bilgisayar sistemlerinin işlevini devam ettirebilmesi amacıyla tercih edilir. Böylece veriler korunur ve çalışma aralıksız olarak devam eder.
Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri
Online UPS: Online kesintisiz güç kaynakları, elektrik kesintisi olduğu anda devreye giren ve herhangi bir bekleme süresi bulunmayan kaynaklardır. Hiç kesintiye uğramadan faaliyet göstermesi gereken sistemlerde online güç kaynakları kullanılmaktadır. Ayrıca bu kaynaklar regülasyon görevini de son derece başarılı bir şekilde yerine getirmektedir.
Offline UPS: Offline kesintisiz güç kaynakları, online kaynaklara kıyasla daha dezavantajlıdır. Offline sistemler kesintinin yaşanmasından birkaç milisaniye sonra devreye girmektedir. Kullanım amaçları elektrik kesintisinde çalışabilmek değil, kesinti durumunda bilgisayarı kontrollü olarak kapatma ihtiyacıdır. Basit yapılı ve ucuz olmaları tercih edilmelerine sebep olur. Sık sık elektrik kesintisi ve gerilim dalgalanmaları olan yerlerde yeterince verimli çalışamazlar. Gerilim regülasyonu özelliği bulunmadığından dolayı günümüz şartlarına uygun bir ürün değildir. Dolayısıyla tavsiye edilmezler.
Line Interactive UPS: Bu sistem online UPS ile offline UPS sistemlerinin bir karmasıdır. Regülasyon açısından online UPS sistemleri kadar başarılı olmasına rağmen, milisaniyelik gecikmeler konusunda offline UPS ile benzer bir yapıya sahiptir. Seçilecek olan kesintisiz güç kaynağının niteliğine göre, sistemin aktarılması esnasında kesinti yaşanmaması da mümkündür. Line Interactive UPS cihazları sistemin tam yük ile aktarılmasını sağladığı için birkaç milisaniyelik gecikme olsa bile kesintiye neden olmamaktadır.
Dinamik Kesintisiz Güç Kaynağı: Bu tür güç kaynakları büyük endüstriyel tesislerde ve önemli projelerde kullanılmaktadır. Dinamik kesintisiz güç kaynaklarında, kaynak çıkışında bir motor yer almaktadır. Güç çıkışı motor ile yapıldığı için elde edilen sinüs, ideal değere en yakın seviyededir.
Kesintisiz Güç Kaynaklarının Kullanım Alanları
>> Hastaneler, tıbbi ölçüm merkezleri, laboratuvarlar
>> Bilgisayarlı üretim, otomasyon sistemleri, sunucu odaları
>> Askeri tesisler, eğitim kurumları
>> Güvenlik merkezleri, veri saklama sistemleri
>> Haberleşme, yayıncılık kuruluşları
>> Isıtma, soğutma, aydınlatma sistemleri
>> Asansörler
>> CNC tezgâhları
>> Endüstriyel Tesisler
İLGİLİ HABER
Sunucu ya da Server Nedir ve Ne İşe Yarar?İncele