Açık kaynaklı yazılımlar, çok basit anlamda kaynak kodları herkese açık olan yazılımlardır. Kaynak kodları ise birçok kullanıcı tarafından neredeyse hiç görülmeyen, yazılımın nasıl işlemesi gerektiğini kullandığımız cihazlara söyleyen kodlar veya komutlar dizisinden oluşuyor. Open Source yazılımların tercih edilmesinde en çok rol oynayan özelliklerinden biri yazılımların ücretsiz olmasıdır. Kullanıcılar bu sayede lisans maliyeti olmadan ücretsiz bir şekilde yazılım geliştirme şansına sahip olabilir. Open Source yazılımların kaynak kodlarının açık olması herkesin erişebilmesini sağlar. Bu özelliği ile Open Source yazılımları oldukça erişilebilir, şeffaf ve güvenilirdir.
Opensource Varlığı ve İlkeleri
-Ücretsiz ve sürekli erişim
-Yeniden kullanım ve paylaşım
-Geliştirilebilirlik ve yenilik odaklı olması
-Kapsayıcı ve şeffaf olması
-Güncellik ve işlenebilirlik
-Standartlaşma/Normallerin belirlenmesi
Open Source Code Yazılım Örnekleri Nelerdir?
Kullanımı özellikle 2000’li yıllardan sonra hızla artan Open Source Code yazılımlar yazılımcılar, kullanıcılar ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkese sunduğu pek çok avantaj ile oldukça popülerdir. Bu yazılım türüne pek çok örnek vermek mümkündür. En iyi bilinen açık kodlu yazılımları şöyle sıralayabiliriz:
Linux
Bu alana meraklı herkes tarafından kullanılabilen ve geliştirilebilen tamamen ücretsiz bir işletim sistemi yazılımıdır.
WordPress
Ücretsiz şekilde site ve bloglar oluşturmayı sağlayan bir içerik yönetim sistemi yazılımıdır
Phyton
Programlama dili olan Python, anlaşılabilir ve kolay öğrenilebilmesi ile oldukça bilinir ve çok sayıda uygulamada kullanabilir.
Kubernetes
Google’da çalışan mühendisler tarafından Go dilinde yazılan ve uygulamaların otomatikleştirilmesini sağlayan bir Open Source yazılımdır.
LibreOffice
Açık kaynaklı ücretsiz bir ofis yazılım seti olan LibreOffice, içerisinde bulunan yazılımlar sayesinde slaytlar, çizimler, formüller ve çok daha fazlasını kolayca oluşturabilmeyi sağlar.
Open Source Yazılımlar ve Diğer Yazılımlar Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Open Source yazılımları tercih etmek istemeyenler kapalı kaynak kodlu, sahipli veya özel mülk yazılım olarak adlandırılan yazılımları kullanabilir. Bu tip yazılımlar ve açık kaynak kodlu yazılımlar arasında temel farklar bulunur. Bu farklar: -Kapalı kaynak kodlu yazılımlar çoğunlukla şirketler tarafından geliştirilirken açık kaynak kodlu yazılımlar daha çok kişiler bireysel kullanıcılar tarafından geliştirilir.
-Kapalı kaynak kodlu yazılımlara düzenlemeyi yalnızca yazılımı geliştiren kurum veya kişiler yapabilir ve tüm bilgileri saklı tutma hakkına sahip olurlar. Açık kaynak kodlu yazılımlarda ise bu durum çok farklıdır. Herkes düzenleme ve değişiklik yaparak yazılımları dilediği gibi kullanma hakkına sahip olur.
-Açık kaynak kodlu yazılımlardaki hatalar genel olarak hızlı bir şekilde fark edildiğinden düzeltilmesi de kısa sürer. Bu avantaj kapalı kaynak kodlu yazılımlarda mevcut değildir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlardaki hatalar yalnızca yazılım üzerinde çalışan kişiler tarafından düzeltilebileceğinden daha uzun sürebilir.
Open Source Yazılım Lisans Türleri Nelerdir?
Apache License
Bu lisans türü pek çok konuda kullanıcılara izin verir. Kullanıcılar lisansı kullanarak ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım iznine sahip olur. Lisansın kullanıcılara sunduğu şartlar arasında, lisansın kopyasını bulundurma şartı ve yapılan değişiklikleri lisans üzerinde belirtilmesi yer alır.
MIT License
En yaygın kullanılan lisans türlerinden biri olan MIT Lisence, ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım konusunda kullanıcıları serbest bırakır. Aynı zamanda yazılımda yaşanabilecek sorunlarda yazılımcının sorumlu tutulmaması da bu lisansın başka bir avantajını oluşturur. MIT Lisence şart olarak ise kullanıcılarına lisansın kopyasını bulundurmayı ve referans belirtmeyi sunar.
GNU (General Public License)
Oldukça yaygın bir diğer açık kaynak kodlu yazılım lisansı olan GNU kullanıcılarını, ticari kullanım, dağıtma, değiştirme ve özel kullanım konusunda özgür bırakıyor. Ancak bu lisanslama türünde diğerlerine göre daha çok şart bulunuyor. Bu şartlardan bir tanesi, lisanslama türünde kullanıcıların kullandıkları yazılımları açık kaynak kodlu yapması oluyor. Aynı zamanda kullanıcılar yazılımdaki değişiklikleri belirtmeli ve yeni yazılımı aynı lisans veya uyumlu olan lisansla lisanslamalıdır.
Kaynaklar: