Bir web sayfasının yayına alınabilmesi için projenin tasarlanıp kodlanması gibi işlemlerin dışında, hazırlanan bu web sayfasının bir sunucuda barındırılması ve istenilen alan adının bu sunucuya yönlendirilmesi gerekmektedir.
ALANADLARI
Alanadları web sitesini oluşturan temel parçalardandır. Çeşitli firmalardan yıllık olarak satın alınır. Süresi biten alanadları için, tekrar ödeme yapılarak süre uzatma işlemi yapılır. Alanadı kayıt edilirken bir veya bir kaç yıllık kayıt edilebilir. .com, .net, .com.tr gibi alanadı uzantıları vardır. Bu uzantılar, web sitesinin amacına göre seçilir. Ancak genelde bu uzantıların amaçları göz ardı edilerek isimle uyumlu olan uzantı seçilebiliyor. Örneğin, .biz alanadı “business” ın kısaltmasıdır ancak “neyapiyoruz.biz” gibi kullanımlar olabiliyor.
Bazı alanadlarını kayıt edebilmek için, bazı belgeler gereklidir. Örneğin; .com.tr alanadı için firmanın faaliyet belgesi gibi belgeler gereklidir ve kayıt etme süresi biraz daha uzundur. Belgeler onaylanmadan kayıt edilemez. Ancak, isimsoyisim.com.tr alanadı sahibi olabilmek için sadece TC Kimlik Numarası yeterlidir.
Devlet kurumlarına ait web siteleri için özel alanadı uzantıları vardır. Örneğin okullarda k12.tr gibi uzantılar kullanılır. gov.tr, meb.gov.tr gibi uzantılar da devlet kurumlarına ait web sitelerinin alanadı uzantılarına örnektir. Bu alanadlarını kaydetmek için de belirli prosedurler mevcuttur.
Alan adı kayıt edilirken dikkat edilmesi gereken bir kaç konu vardır. Bunlardan en önemlisi, bir alanadını kaydederken, kayıttan sonra değiştirilemediğinin bilinmesidir. Öyle ki; yanlış alınan bir alanadı bir yıl boyunca değiştirilemez, iade edilemez. Bunun dışında, en az 1 yıl süreyle kayıt edilen alanadlarını alırken, 1 yıldan fazla süre de belirlenebilir. Alanadı kayıt işlemi için bütçenize uygun gördüğünüz herhangi bir firma ile çalışabilirsiniz. Bu firmalardan bazıları İsim Tescil, Markum, GoDady, Smyrna’dır. Güvenilir bir firmadan almanız ilerde yaşanabilecek sorunları engellemekte elbette önemsenmesi gereken bir unsurdur.
BARINDIRMA
Satın aldığımız alanadlarını kullanabilmek için, bir hostinge yönlendirmemiz gereklidir. Her hosting sağlayıcısının bir isim sunucusu vardır. Alanadımızı bu isim sunucusuna yönlendirdiğimizde, hostingimiz ile alanadımız birbiriyle bağlantılı şekilde çalışacaktır. Yani; alanadimiz.com adresine girdiğimizde, kiraladığımız web hostingin ip adresine yönlenerek, internet sitemizi ekrana getirecektir. Bu isim sunucusu ayarlarını, alanadını satın aldığımız firmanın paneli üzerinden gerçekleştirebiliriz. İsim sunucusu değişikliği yaptıktan sonra yeni ayarlar ortalam 24 saat içinde geçerli olacaktır.
Örnek isim sunucuları; ns1.multimediabilgisayar.com/blog ns2.multimediabilgisayar.com/blog Web sitelerimizi barındırıp, alanadımızı yönlendirebilmemiz için bir web hosting sahibi olmamız gereklidir. Web hosting hizmeti veren bir çok firma ve bir çok fiyat farklılığı vardır. Burada önemli olan, web sitemizin nasıl bir alt yapı gerektirdiğini ön görmek ve uygun bir web hosting paketi satın almaktır. Örneğin, PHP programlama diliyle yazılmış bir web sistemi olarak çalışan bir web sayfası hazırladıysak, PHP dilini çalıştırabilecek bir sunucudan web hosting sahibi olmamız gerekir.
Genelde Linux sunucular üzerinde çalışan PHP sistemler, gerekli optimizasyon yapılırsa Windows sunucular üzerinde de çalışabilir ancak, PHP sürümleri, stabil çalışma, kullanım kolaylığı ve sistem çalıştırma hızları sebebiyle PHP bir sistem çalıştıracaksak Linux bir sunucudan hosting almamız gereklidir. Aynı şekilde, ASP, ASP.Net gibi sistemleri çalıştıracaksak, Windows tabanlı bir sunucudan hosting almamız gerekir.
Web hosting paketleri, bir çok alanda farklılık gösterir. Bu alanlardan bazıları da Disk Kapasitesi ve Bant Genişliği ( Trafik ) dir. Bant genişliği, standart kullanımıyla Bandwidth, web sitemizden bir aylık süre zarfında ne kadar veri indirilebileceğini belirleyen genişliktir. Örneğin, 1000 ürünü olan ve her ürünün 10 adet fotoğrafının sergilendiği bir web sayfası hazırladığımızı düşünürsek, doğal olarak bandwith’i yüksek bir web hosting paketi seçmemiz gereklidir. Bant genişliğini aştığımızda internet sitemize erişim kesilecektir. Bant genişliği, MB, GB, TB cinsinden ifade edilebilir. Yani bir hosting pakedinde 1 GB bant genişliği veriliyorsa, web sitemizden aylık 1 GB veri indirilebilir demektir. Bu kotaya dahil olan şeyler sadece sitedeki “indir” butonuna tıklanıp indirilen içerikler değil, sitede gösterilen görseller, oynatılan videolar gibi içeriklerdir. Yani facebook’da bir video izlediğimizde, facebook’un bant genişliği kotasını dolduruyor olacağız.
Hosting paketlerindeki barındırma alanı ise, tıpkı bilgisayarlarımızdaki hard diskimizin kapasiteleri gibidir. Ne kadar alana sahipsek, internet sitemize o kadar fazla içerik atabiliriz. Barındırma alanımızı doldurduğumuzda sitemize erişim kapatılmaz. Sadece yeni bir dosya yükleyemeyiz. Barındırma alanımızı belirlerken hazırladığımız veya hazırlayacağımız web sitemizi göz önünde bulundurup, bizi uzun vadede en az sıkıntıya sokacak bir boyutta barındırma hizmeti almayı düşünmeliyiz. Alanımız MB, GB, TB cinsleri ile belirtilebilir.
Not: Sınırsız web alanı diye tabir edilen bazı hosting paketlerindeki mantık, bize verilen web alanının oldukça fazla olmasıdır. Ancak, elbette bir sınırı vardır. Bir web sayfası normal şartlarda maksimum 10 GB ı dolduracak verilere sahip olabiliyorsa, bize verilen alan 100 GB gibi bir rakam olabilir ve sınırsız olarak nitelendirilir. Bu da, işten anlamayan çoğu müşteriyi çekme yöntemlerinden biridir.
Hosting > Reseller > Sanal Sunucu > Fiziki Sunucu > Veri Merkezi
Web sunucuları belli birimlere ayrılırlar. Bir web sayfasını yayınlayabilmek için web hostinge ihtiyacımız vardır. Web hosting paketlerinin oluşturduğu gruba Reseller adı verilir. Bir reseller paketi içerisinde hosting paketleri oluşturulabilir. Reseller paketlerinin oluşturduğu gruba da Sanal Sunucular denir.
VPS ve VDS’ler sanal sunucuların teknik açıdan farklı olan iki farklı sürümüdür. Tüm sanal sunucuların birleştiği gruba da fiziki sunucu denir. Bir ana makina, server, sunucu, bu bahsettiğimiz parçalara ayrılarak hizmet verir. Yani kısaca anlatmak gerekirse; Sunucular sanal sunuculara bölünür, sanal sunucular reseller’lara bölünür, reseller’lar da web hosting paketlerine bölünürler. Bir sunucuda 5 sanal sunucu, her sanal sunucuda 5 reseller hesabı, her reseller hesabında da 10 hosting paketi aktif olarak kullanılıyor olabilir. Bu örneğe dayalı olarak, 250 adet web sayfası, bir sunucuda aktif olarak barınıyor diyebiliriz. Bu saydığımız birimlerin her birini ayrı ayrı olarak satın alabiliriz. Yani istersek basit bir web sayfası yayınlamak için web hosting alırız ve sitemizi barındırırız. İstersek birden fazla internet sitesi barındırmak için reseller alırız ve parçalara ayırırız. İstersek de geniş çaplı bir web sayfası barındırmak için sanal sunucu kiralayabiliriz.
Alanadı ve sunucu hizmetleri satın alırken dikkat etmemiz gerekenlerin listesini yapacak olursak;
-Kullanacağımız programlama dilini çalıştırması için gerekli kriterleri karşılayabilecek bir sunucu/hosting seçilmelidir.
-Alanadımızın iade/değişim şansının olmadığı unutulmamalıdır.
-Veritabanı sayısı ve veri kotası, bant genişliği ( bandwith ), mail hesabı sayısı gibi değerler incelenip, uygun olup olmadığı bilinmelidir.
-Lokasyon belirlenmelidir. Türkiye lokasyon veya yurt dışı lokasyon olabilir. Aralarında fiyat farkları olabilir.
-Datacenter önemlidir. Hangi datacenter’da barındıracağımıza karar vermeliyiz. Güvenilir firmaların güvenilir datacenterları ( veri merkezi ) vardır. Örneğin Radore. Bir başka makalemizde tekrar görüşmek üzere.