RAID Nedir?, RAID “Redundant Array of Independent Disks” (Bağımsız Disklerin Redundan Dizisi) kısaltmasıyla bilinen bir veri depolama teknolojisidir. Birden fazla sabit diski bir araya getirerek veri depolama performansını artırmak, yedekleme sağlamak ve veri güvenliğini artırmak amacıyla kullanılır. RAID düzenlemeleri farklı seviyelerde gelir ve her bir seviye farklı avantajlar sunar.
RAID, bilgisayar sistemleri ve sunucuları gibi yüksek veri erişim gereksinimleri olan yerlerde kullanılır. Bu, veri kaybını önlemek ve yedekleme sağlamak veya daha hızlı veri erişimi için kullanılabilir.
RAID teknolojisi, veri merkezleri, iş sunucuları, ağ depolama sistemleri, video düzenleme sistemleri, büyük veri analizi sistemleri ve diğer yüksek veri yoğunluğu gereksinimleri olan profesyonel kullanıcılar için önemlidir. Ayrıca, kişisel bilgisayarlar ve ev sunucuları gibi daha küçük çaplı sistemlerde de RAID kullanılabilir, ancak genellikle profesyonel veya ileri düzey kullanıcılara hitap eder. RAID konusunda bilgi ve deneyim gerektiren bir teknoloji olduğu için, genellikle teknik bilgiye sahip olan kişilere yöneliktir.
RAID O: Hız ve Kapasite
Sunucunun performansını geliştirmek için kullanılır. ‘’Disk bölüştürme’’ olarak da bilinir. RAID 0 kullanımında veri birçok diskin üzerine yazılır. Bu da bilgisayarın bir yerine birden fazla disk ile çalıştığı ve performansının arttığı anlamına gelir. Çünkü birden fazla sürücü veriyi okur, işler ve disk girdi / çıktısını geliştirir. En azından iki diske ihtiyaç duyar. Hem yazılımsal hem de donanımsal RAID, birçok denetleyici gibi RAID 0’ı destekler. Olumsuz tarafı ise hata toleransının olmamasıdır. Eğer disklerden biri bile bozulursa bütün sıralama bozulur. Yüksek ihtimalle veri kaybı olur veya verilerde bozulma artar.
RAID 1: Yedekleme ve Güvenlik
Raid 1’de yapı çok farklıdır. Yine en az 2 disk ile oluşturulan bu yapıda Raid kartına gelen tüm data iki diskede aynı şekilde yazılır. Bu işleme Mirroring’te denilir. Bir disk göçtüğünde diğer disk problem olmamış gibi işlemlere devam eder. Kapasite anlamında da tekdisk kapasitesi elde edilir.
RAID 5: Performans ve Güvenlik Dengesi
işletme sunucuları ve işletme NAS cihazları için en yaygın olan RAID konfigürasyonudur. Bu RAID seviyesi RAID 1’den yani ikizlemeden daha iyi bir performans sağlar. RAID 5 ile veri, üç veya daha fazla diske bölüştürülür. Eğer bir disk hata verirse veya arıza vermeye başlarsa veri bu dağıtılmış veri ve eşlik bloğundan otomatik ve sorunsuz bir şekilde tekrar oluşturulmaktadır. Temel olarak sistem, siz bozulan sürücüyü değiştirene kadar, bir diskle bile olsa çalışmaya devam eder.
RAID 10: Yüksek Güvenlik ve Performans
RAID 1+0 olarak da bilinen kurulum, en başta bahsettiğimiz iki sistemi birleştirir. Böylece hız ve aynalamanın ideal kombinasyonunu oluşturur. İki gruba ayrılacak şekilde en az dört disk gerektirir. Veriler bir grupta disklere dağıtılırken, diğer grupta aynalanmaktadır. Bu sebeple kapasite, kaç disk eklerseniz ekleyin, her zaman ikiye bölünecektir.