Logo; marka, kuruluş, kişi ve kişilerin temsil ettiklerini öne çıkaran görsel bir ifade biçimidir. Yaptığınız iş her ne olursa olsun, her sektörde dükkanınızdaki tabeladan, internet sitenize, sosyal medya hesaplarınıza sizi yansıtan ve müşterilerinizin gördüğünde sizi direkt olarak tanıyabildiği bir tasarıma sahip olmanız gerekir.
-> Logo, işletmenizin yüzüdür (tanımlayıcıdır).
-> Logolar tüketici karar verme sürecini yönlendirir.
-> Logolar markanın hızlı tanınmasını sağlar.
-> Logolar sizi rakiplerinizden farklı kılar.
Her tasarımcının ve müşterinin logo tasarım sürecine başlamadan önce dikkate alması gereken kurallar listesi.
1- Logonuz Şirketinizi Temsil Etmeli
Logonuz, işletmenizin görsel tasviri olarak hizmet etmelidir. Misyonunuzu, vizyonunuzu, değerlerinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi temsil etmeye yardımcı olmalıdır. Hedef kitlenizle açık, özlü ve güçlü bir şekilde iletişim kurmalıdır.
2- Sade ve Basit Olmasına Özen Gösterin
Logo tasarımınız ne kadar basitse tanınırlığı ve akılda kalıcılığı o kadar çok olacaktır.
3- Logo Tasarlanırken Kullanılacak Renk Sayısı
Logoda üçten fazla renk tercih edilmez. Bunun sebebi baskıda her rengin maliyeti artırmasıdır. Ayrıca çok fazla renk bir logoyu profesyonellikten çıkarır; öyle ki renk karmaşası hem dikkati dağıtıp gözü yorar hem de kurumsal bir çizgi oluşturmaz.
4- Doğru Font Seçimi
Doğru yazı tipini ve boyutunu seçmek, birçok yeni başlayan tasarımcının düşündüğünden çok daha zordur. Logo tasarımınıza eşlik edecek bir yazı tipi seçerken üç ana noktayı göz önünde bulundurun:
– Comic Sans gibi en sık kullanılan fontlardan kaçının, yoksa tasarımınız amatörce görünebilir.
– Özellikle komut dosyası yazı tiplerinde, küçültüldüğünde yazı tipinin okunaklı olduğundan emin olun.
– Bir yazı tipi idealdir, ikiden fazlasından kaçının.
5- Kullandığınız Görseller ve Logo Yüksek Çözünürlüklü veya Vektörel mi?
Tasarımınızda kullanacağınız her türlü görsel ve logonun yüksek çözünürlüklü veya vektörel formatta olması şarttır. Aksi takdirde ürünlerinizin baskısı kalitesiz olacak veya yüklediğiniz tasarım reddedilerek yeni bir tasarım yüklemeniz istenecektir. Tasarımlarınızın, ürünün boyutuna göre değişebilecek olmasıyla beraber, genellikle 300 dpi çözünürlük ile hazırlanması tavsiye edilir. Fakat büyük tabela gibi baskılar için 72 dpi kullanılmalıdır.
6- Dijital Baskı için RGB mi CMYK mı?
Dijital baskıda RGB renk, ofset baskıda CMYK renkleri kullanılır.
7- Trendlerden Kaçının
Tasarım trendleri gelir ve gider, dolayısıyla bir trend olur. Bazı trendler uzun süre sabit kalırken, bazıları periyodik hevesler olarak kalır. En son trendlere ayak uydurmak çok önemli olsa da, logonuzun ve markanızın hızla eskimesine yol açacağından tamamen onlara güvenmemelisiniz. Şu anda neyin trend olduğu ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda güncel kalmakta yanlış bir şey yok, ancak yalnızca trendlere bağlı olarak başka bir hikaye. Hayal gücünüzü kullanmak ve herkesin yaptığından farklı bir fikir düşünmek daha iyidir.
8- Farklı ve Yenilikçi Olun
Bir logo tasarlarken bazı tasarımlardan tabi ki ilham alınabilir ama ilham almak kopyalamakla karıştırılmamalıdır. Sıfırdan yapılan bir logo tasarımının aynı veya farklı sektörden bir markanın logosuna benzemesi, insanlara benzetilen markayı hatırlatacaktır ki bu marka imajını oldukça zedeleyen bir durumdur. Dolayısıyla tasarımlarınız tamamen özgün olmalıdır.