Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır.
Günümüzde e-ticaret siteleri hem ulusal hem de global ekonomide önemli bir yer tutuyor. Her geçen gün büyümesini devam ettiren bu sektör, yeni iş kurmak isteyenlerin girmek istediği alternatif bir alan olarak kabul edilmektedir. Durum böyle olunca “E-ticaret nasıl yapılır?” sorusuna cevap arayanların sayısında da artış görülmesi muhtemeldir. Hâlâ nereden başlayacağınızı düşünüyorsanız, e-ticaret sitesi kurmak ve çevrimiçi satış yapmaya başlamak için bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin
1- E-Ticaret Sektörünüzü ve Satacağınız Ürünleri Belirleyin
E-Ticaret sitesi kurmak için en önemli adım sektörü belirlemektir. Aktif bir şekilde ticaretle uğraşıyorsanız tecrübeli olduğunuz sektörden e-ticarete girmek sizin açınızdan daha avantajlı olur. Başlangıçta deneyimli olduğunuz bir sektöre girip ilerleyen süreçte e-ticaret markanızın kapsamını genişletebilirsiniz. Yeni bir iş kurmak için e-ticarete giriş yapıyorsanız yine dikkat etmeniz gereken ilk detay sektörü bilmeniz olacaktır. Sektörünüzü belirledikten sonra satışa çıkaracağınız ilk ürünler de çok önemlidir. Standart ürünlerin bulunduğu bir sektör seçtiğinizde işini biraz daha kolay olur. Fakat ürün yelpazesi geniş bir sektörde, hangi kategoriden ilerleyeceğinize doğru karar vermelisiniz. Bunun için de rakip analizi yapmanız gerekebilir.
2- Hedef Kitlenizi Belirleyin
Bir e-ticaret sitesi kurmadan önce satış yapacağınız kitlenin kimler olacağını belirleyin. Bu konu aynı zamanda satılacak ürünleri, e-ticaret sitesi tasarımını, pazarlama yöntemlerini ve gönderim ihtiyaçlarını belirlemenize yardımcı olacağı için önemlidir.
Hedef kitleniz hakkında kendinize şunları sorun:
– Yaş aralığı ve meslekleri nedir?
– Nerede yaşıyorlar?
– Ne tür ilgi alanları var?
3- Markanıza İsim Verin ve Bir Domain Alın
Mağazanızın ismi son derece önemlidir ve potansiyel müşteriler tarafından beğenilmelidir. Hem kulağa hem de göze hoş gelmelidir. Telaffuzu ve yazımı basit olmalıdır. Çok uzun olması ise genellikle olumsuz izlenimler bırakabilir.
4- E-Ticaret Platformu Seçin
E-ticaret sitesi kurmak için bir platform seçerken maliyetini, tasarım özelliklerini, mobil uyumluluk ve kullanılabilirlik faktörlerini göz önünde bulundurun. İş modelinize uygun ve ölçeklenebilir bir platform bulmak amacıyla seçeneklerinizi değerlendirmek için biraz zaman ayırın.
5- Güvenilir Bir Hosting Sağlayıcısı Bulun
E-ticaret sitenizi kurmak ve dosyalarınızı depolamak için web hosting gereklidir. Bir web hosting sağlayıcısı seçerken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun:
-> Kurulum ve kullanım kolaylığı
-> Müşteri desteği
-> Güvenlik
-> Bant genişliği
-> Depolama
-> Hız ve optimizasyon
6- E-Ticaret Sitesi Sayfalarını Oluşturun
Hedef kitlenizi çekmek ve onlara satış yapabilmek için web sitenizin ana sayfalarındaki bilgiler kolayca görünür ve erişime açık olmalıdır. Ayrıca tüm E-ticaret sitelerinin sahip olması gereken bazı sayfalar ve öğeler vardır:
I. Ana Sayfa
Çoğu müşterinin gördüğü ilk şey olduğundan, ana sayfa tasarımı çarpıcı grafiklerle birlikte siteniz hakkında ilgi çekici ve net bilgiler içermelidir. Ana sayfanın hızlıca yüklenmesi çok önemlidir.
II. Hakkımızda Sayfası
Müşteriler bu sayfada bir markanın hikâyesi, motivasyonu, misyonu ve tutkusu hakkında daha fazla bilgi sahibi olur. Ziyaretçilere markanızın temel değerlerinin neler olduğunu ve onu rakiplerinizden ayıran özellikleri açıklayın.
III. İletişim Sayfası
İletişim bilgileri sayfası, müşterilerin bir işletmenin ulaşılabilirliğini ve güvenilirliğini doğrulamasını sağlar. Telefon numarası, e-posta ve varsa açık adres gibi iletişim bilgilerinizi bulmalarını kolaylaştırın.
IV. Sık Sorulan Sorular (SSS) sayfası
Genellikle müşterilerin satın alma süreciyle ilgili çok sayıda endişesi olur. Kargo seçenekleri, sipariş takibi ve hizmet verilen ülkeler gibi en yaygın müşteri sorunlarını veya sorularını cevaplamaya çalışın. Çevrimiçi işletmeniz, ürün ve hizmetlere ilişkin bilgilerin yanı sıra derinlemesine ve faydalı cevaplar sunun.
V. Gizlilik Politikası Sayfası
Menüler, oturum açma veya son ödeme sayfaları gibi alanlarda Gizlilik Politikasını net bir şekilde açıkladığınızdan ve gösterdiğinizden emin olun.
VI. İade ve Geri Ödeme Politikası
Ayrıntılı bir iade ve değişim politikası sunmak, bir işletmenin ürünlerinin kalitesinin arkasında durduğunu ve itibarına değer verdiğini gösterir.
VII. Alışveriş Sepeti ve Güvenli Ödeme Süreci
Müşteriler, alışveriş sepetlerine ne eklediklerini bilmek ister. Bu nedenle, tüm öğeler görsel ve fiyat bilgisi içermeli ayrıca düzgün bir şekilde organize edilmelidir. İyi bir e-ticaret ödeme sisteminin öncelikle güvenli olması gerekir. Böylelikle tüketiciler herhangi bir endişe duymadan ilgili siteden alışveriş yapabilir. E-ticaret siteleri, kredi kartıyla ödeme almak için bir sanal POS uygulaması kullanmak durumundadır. Bu hizmet için bankalara başvurabileceğiniz gibi doğrudan bu alana odaklanmış ve dijital cüzdan gibi diğer pek çok alternatif ödeme sistemini destekleyen servis sağlayıcılarla da çalışabilirsiniz.
VIII. Kargo Seçenekleri
Ödeme seçeneklerinin yanı sıra, birden fazla gönderim yöntemi sağlamak da önemlidir. Müşterilerinizin hangi yöntemleri tercih edebileceğini düşünün. Ürünleriniz boyut ve ağırlık bakımından önemli ölçüde farklılık gösteriyorsa, gerçek zamanlı kargo maliyeti hesaplaması iyi bir seçimdir.
IX. Gizlilik ve Güvenlik
E-ticaret şirketleri, ödeme ayrıntılarını ve diğer kişisel bilgileri işlediğinden, sanal mağazanızın tamamen güvenli olması gerekir. Tüm web sitesi trafiğinizi güvenli tutmak için geçerli bir SSL sertifikası yüklediğinizden emin olun.
7- Sanal Pos ve Kargo Anlaşmaları Yapın
İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin beklentileri arasında güvenli ödeme yapmak ve verilen siparişe kısa sürede ulaşmak vardır. Güvenli ödeme için sanal POS anlaşması yapmanız gerekir. Ayrıca müşterilere alternatif ödeme yöntemleri sunmanızın da faydası olacaktır. Kargo hizmeti, müşterilerinizin en çok dikkat ettiği detaylardan biri olacaktır. Her şeyin son derece hızlı sonuçlandığı dijital dünyada ticaret yapıyorsanız siz de hızlı olmalısınız. Kargoları hızlı ve güvenli bir şekilde müşterilerinize ulaştırmalısınız. Müşterilerinize uygun kargo fiyatları sunabilmek için kargo firmaları ile özel anlaşmalar yapabilirsiniz.