Kısaca SAS dediğimiz tam ismiyle Serial Atached SCSI diskler, normal SCSI yani Small Computer System Interface disklerin performans ve güvenlik olarak, seri bir şekilde çalışma mantığının geliştirilmesi ile ortaya çıkan disklerdir. Geçtiğimiz zamanlarda servarlar üzerinde kullanılan SCSI disklerin komut seti üzerine ek bir komut seti geliştirilmiş ve eklenmiştir. Bu sayede, SCSI 15 device desteklerken SAS üzerindeki seri bağlantı teknolojisi ile bu sınır 16384 device’a çıkmıştır. SAS teknolojisinin amacı uzun vadede SCSI’ın yerini almaktır ve bunu da başarmıştır.
Bir sunucuda performans elde edilmek isteniyorsa artık sadece SAS veya SSD diskler kullanılmaktadır. Bunun yanında, giriş seviyesi sunucularda ise maliyetin düşük olmasından dolayı SATA diskler tercih edilmektedir. SAS disklerin bir diğer avantajı da tek kablo üzerinden Chip Select teknolojisi ile aynı anda birden fazla SAS disk üzerine veri yazılabilir veya okunabilir olmasıdır. Sadece tek bir HBA SAS portu ve kablo üzerinden 4 diske birden aynı anda paralel olarak ulaşılabilir. Böylelikle, SAS 12G ile teorik olarak 1200MB/s hıza ulaşabilir. Yeni SAS 12G SSD diskler ile hem yüksek disk alanı kapasitelerine ( örn. 480GB,960GB,1.92TB,3.84TB gibi ) hem de yüksek I/O değerlerine ulaşılabilir. SAS 12G teknolojisi ise günümüzde artık yeni sunuculardaki HBA veya Raid kartlarda kendini gösteriyor. Bu sebeple, disk üreticileri ve SSD üreticileri de SAS 12G teknolojisine yönelik ürünler ile pazarı destekliyorlar. Özellikle SQL gibi ufak veriye ulaşılması gereken uygulamalarda SAS diskler, SATA disklere göre çok yüksek I/O değerler sağlarlar. SAS diskler ile tek bir kayıda ulaşılması gerektiğinde yüksek I/O değerlerine ulaşabildiğinden dolayı veriye daha kolay ulaşabilir. Ancak, SAS teknolojisini SATA teknolojisi ile karşılaştırmak çok anlamlı değildir çünkü SATA III diskler teoride 600MB/s veri okuyabilir. Yazarken ise, SAS disklerden farklı olarak tek kanal ve tek kablo kullanırlar. Bunun yanında SAS diskler 2-4 kanal üzerinden okuma ve yazma işlemleri yapabilirler. Zaten bu sebeple avantajlıdırlar. SAS disklerin I/O değerlerinin yüksek olmasından dolayı, yüksek performans elde edilir.
SAS portlu sunucular genelde SATA diskleri de desteklerler. Port farklarını gösteren grafiği solda görebilirsiniz. SAS 6G veya SAS 12G destekleyen sunuculara SATA depolama ünitelerini takmak, sunucunun performansını düşürecektir. Bu sebepşe, SATA diskler sunucularda sürekli aktif okuma ve yazma işlemleri yapmayı gerektiren uygulamalarda değil, depolama ve yedekleme amaçlı kullanılmalıdır. Sunucu için depolama ünitesi seçimi yaparken okuma/yazma değerlerinden önce I/O değerlerine bakmanızda fayda var. Eğer SQL uygulamalarınız varsa, bir kayıta ulaşılırken gecikme değerleri sizin için oldukça etkili olacaktır. Özellikle SSD disklerde bu değerler çok aşağılara düşmüştür. Başka bir makalemizde tekrar görüşmek üzere.