Çocuklarımız önceden sokağa çıkarlardı. Terli terli su içmemesi gibi kurallarımızı belirlerdik, akşam eve tam saatinde gelmeleri için uyarırdık, çeşitli yaptırımlara başvururduk. O zamanları şuan ile kıyasladığımızda işlerin biraz daha zorlaştığını, çocuklarımızın hem sokağa hem de internet vasıtası ile tüm dünyaya çıktıklarını varsayarak biraz daha tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda, ebeveynlere katı kurallar koyup uygulanmadığında kızmaktan çok daha fazla iş düşmekte.
İnternet teknolojisi ile tanışan çocuklarımız, internetin getirdiği nimetleri hayatının her anında kullanıyor ve bunu yaparken yaşca büyük olan bizlerden daha pratik bir şekilde hayata uyguluyor. Empati kurmak bir hayli zor olduğundan, daha farklı yollar ile onu gözetmek ve daha olumlu şeylere yönlendirmek durumunda kalıyoruz. Peki, çocuklarımızın güvenli internet kullanımını nasıl sağlayacağız? Nasıl daha bilinçli bir ebeveyn olacağız ve elimizden gelenin en iyisi ne? Bu sorularımızı cevaplamak için Facebook tarafından 9 Şubat Güvenli İnternet Günü’nde hazırlanan liste aşağıda.
1) İşe yarayan yöntemleri değiştirmeyin. Genelde gerçek hayatta çocuğunuza nasıl ebeveynlik yapıyorsanız internet ortamında da aynı şekilde davranabilirsiniz. Çocuğunuzun aranızda vardığınız bir anlaşmaya daha iyi uyum sağladığını görüyorsanız, iki tarafın da kabul edeceği bir anlaşmaya varın. Ya da belki çocuğunuzun sadece temel kuralları bilmesi gerekiyordur. Bu durumda, çocuğunuza ilk kez bir mobil cihaz aldığınızda bu kuralları erken bir aşamada belirleyebilirsiniz.
2) Çocuklar “söylediğinizi değil yaptığınızı yapar” ve bu gerçek hayatta olduğu gibi internet ortamında da geçerlidir. İyi bir örnek olmaya çalışın. Çocuğunuz için sosyal medyada veya internette bir zaman sınırı belirliyorsanız (örneğin, akşam 10’dan sonra mesaj atmak yok) aynı davranışı sergileyerek örnek olmanız büyük bir fark yaratacaktır. Çocuğunuzun internette medeni bir şekilde davranmasını istiyorsanız, ona gönderdiğiniz mesajlarda medeni davranma ve saygılı olma konularında örnek olun.
3) Erken aşamada bağlantı kurun ve standartları belirleyin. Elde edilen veriler, ebeveynlerin çocukları sosyal medyayı kullanmaya başlar başlamaz onlarla internette iletişime geçmeleri gerektiğini göstermektedir. Çocuğunuz Facebook’a katılır katılmaz onunla arkadaş olun veya Instagram’a kaydolduğunda hemen takip etmeye başlayın. Beklediğinizde, iletişime geçmek daha da zorlaşır. Bu pek de şaşırtıcı değil, ancak gerçek hayatta çocuğunuzla aranızdaki diyaloglar ve konuşmalar için erken aşamalarda zemin yarattığınız gibi, internet ortamında da böyle bir zeminin erken aşamalarda oluşturulması gerektiğini akılda tutmak faydalı olabilir. Çocuğunuz sosyal medyaya adım atmadan önce bile onunla genel olarak teknoloji hakkında konuşun. Bu konuşmalar, ilerideki konuşmalarınız için zemin oluşturmanıza yardımcı olabilir.
4) Önemli anları kaçırmayın. Bu konuşmaların doğal olarak yapılabileceği pek çok zaman vardır. Örneğin çocuğunuzun ilk cep telefonunu alması (temel kuralların belirlenmesi için iyi bir zamandır), 13 yaşına basarak Facebook’u, Instagram’ı ve diğer sosyal medya servislerini kullanabilecek yaşa gelmesi veya sürücü ehliyeti alması (mesajlaşmaya değil arabayı sürmeye odaklanma konusunu konuşmak için iyi bir zamandır) gibi.
5) Çocuğunuzdan size öğretmesini isteyin. Instagram hesabınız yok mu? Belki de bir müzik yayını servisini denemek ilginizi çeker. Çocuğunuz zaten bu servisler konusunda bilgi sahibiyse, sizin için muhteşem bir kaynak olabilir. Bu konuşma ayrıca emniyet, gizlilik ve güvenlik konularını tartışmak için de bir fırsat olabilir. Örneğin, kendi Facebook hesabınızı açarken ona gizlilik ayarları hakkında sorular sorabilirsiniz. Çoğu ebeveynin çok iyi bildiği gibi, çocuğunuz size bir şeyler öğretme fırsatından çok hoşlanacaktır. Bu liste yalnızca bir başlangıç ve sizin ailenizin ihtiyaçlarına tamamen uymayabilir. Burada önemli olan şey konuşuyor olmanızdır.
Bir kaç söz de biz söyleyelim ve ardından konumuzu sonlandıralım isteriz. Unutmayın, internet sadece sosyal medyadan ibaret değil veya sadece bir iş aracı değil. İnternet, hayatımızın her anında bizim için ne gerekiyorsa verebilecek en önemli etken ve bir o kadar da tehlikeli. Küçük yaşta internetle tanışmak ve daha reel hayatta benliğini oturtamamışken internet ortamında bir yer edinmek, çocuklardan ziyade biz yetişkinler için dahi gayet zor. Konuşun, sorunları ertelemeyin. Güzel günler dileklerimizle.