Kapatmak için ESC tuşuna basın

Çipli Kimlik Kartları Hakkında Neler Biliyoruz?

Türkiye’de önümüzdeki ay resmi olarak başlatılacak olan çipli kimlik kartı, özel güvenlik sistemleriyle donatılacak. Bundan uzun süre önce fazlasıyla dillendirilen ve Bolu gibi bazı illerde pilot bölge olarak kullanılmaya başlanan yeni nesil çipli kimlik kartları son pilot il olan Kırıkkale’de dağıtıma önümüzdeki ay başlayacak ve yıl boyunca Türkiye’deki tüm illere yayılması planlanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yeni sistemin alt yapısı ise TÜBİTAK tarafından inşaa edildi. Bu sene bahsettiğimiz gibi tüm ülkede yayılması planlanan sistem 3 yıl içinde de her vatandaşın sahip olacağı şekilde tamamlanmış olacak.

Çipli Kimlik Kartları Hakkında Neler Biliyoruz?
 

Çipli Kimlik Kartı Nedir?

Çipli kimlik kartı olarak adlandırılan yeni nüfus cüzdanları sizin kişisel bilgilerinizi barındıran bir çip içeren yeni nesil bir kart oluyor. Yüksek güvenlik özellikleriyle donatılan bu kart tam manasıyla kullanılmaya başlanıldığında ise tüm resmi işleri bu kart vasıtası ile yapabileceksiniz. Aynı zamanda sağlık karnesi, pasaport ve ehliyet gibi kartlar yerine de geçecek olan çipli kimlik kartı sadece ulusal değil, böylece uluslararası işlemlerde de gerekli olacak. Dünya genelinde Türk rengi olarak kabul edilen turkuaz ana rengine sahip olacak kartlarda kadın-erkek eşitliğini simgelemesi açısından pembe/mavi gibi renk ayrımı da olmayacak. Herkesin ortak tipte ve renkte kullanacağı kartlarda Osmanlı’dan Selçuklu’dan gelen motifler ve özellikle modern Türk çizgilerine sahip olacağı söyleniyor.

 

 

Çipli Kimlik Kartları Ne Kadar Güvenli?

Çipli kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilenlere göre oldukça güvenli olacak. TÜBİTAK tarafından yapılan bir çok güvenlik sistemiyle donatılan bu kartlarda özel DNA’ya sahip ve her kişide değişen mürekkepler, mikro ve hatta nano yazılar, şifreli grafikler ve elektronik olarak da yüksek bir güvenlik sistemi içerecek. Böylece 100% güvenli bir alt yapı oluşturulmaya çalışılan kartların açıklanmayan özel güvenlik önlemleri de mevcut olacak. Yerli mühendislik örneği olarak da gösterilen yeni çipli kimlik kartlarında hem açık hem de kapalı olan bu önlemler ile kopyalanması imkansız hale geliyor.

 

Çipli Kimlik Kartları Hakkında Neler Biliyoruz?

 

Kartın Üzerinde Neden İngilizce İbareler var?

Sorunun cevabı gayet basit olsa da bir çok kişiyi rahatsız edeceği gerçeği ortada. Ancak, çipli kimlik kartları pasaport gibi uluslararası işlemlerde kullanılacak bir kart olması nedeniyle ve İngilizce’nin uluslararası kabul gören bir dil olması nedeniyle, gayet doğru bir hareket olacaktır.

 
 

Nasıl Temin Edilir?

Temin etme konusunda daha vakit var ancak açıklamalara göre İlçe Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebilecek olan bu yeni nesil kartlar biraz önce de bahsettiğimiz gibi ilk olarak Kırıkkale’de dağıtılacak. Daha sonra aşama aşama diğer illere geçilecek olan bu dağıtımda aynı zamanda özel bir internet sitesi de açılacak. Ancak bu resmi olarak açıklanana kadar temiz edebileceğinizi söyleyen hiç bir internet sitesine bilgilerinizi vermemeniz hayati önem taşıyor. Bu konuyu fırsat bilecek sizin kişisel bilgilerinizi elde edebilecek siteler açılması muhtemel.

 

 

Çipli Kimlik Kartları Ücretli mi Olacak? Peki Ne Kadar?

Bu noktada kesin bir açıklama olmasa da 15 TL gibi bir ücret karşılığında temin edilebilecek olan bu kimlik kartları aynı zamanda 10 yılda bir yenilenmesi gerekecek. Tekrar bir yenilenme ücreti alınır mı alınmaz mı şuan kesin bir şey söylemek çok zor ama aynı ücretin tekrar alınması muhtemel. Yenilenme sebebi ise pasaportlarda olduğu gibi bilgilerinizin güncelliğini korumak. Ayrıca aynı zamanda bir teknolojik cihaz olduğu için, yeni teknolojilere göre şekillenmesi de en doğru hareket.