Günlük hayatımızda neredeyse her alanda kullanılan USB’ler hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Farklı tipileri bulunan USB’lerin en çok kullanılan versiyon nedir? USB’lerin günlük hayatımızdaki kullanım alanlarına ve USB çeşitlerini nelerdir?
USB Nedir
USB açılımı Universal Serial Bus’ın Türkçe anlamı Evrensel Seri Veri Yolu’dur. 1995 yılında İntel, Compaq, Microsoft ve bazı; bilgisayar şirketleri tarafından bilgisayarlarda kullanmak için geliştirdikleri bir standarttır. İlk zamanlarda klavye, fare, yazıcı vb. aygıt bağlantılarının tek tip hale getirilmesi veri akışının daha hızlı yapılması için ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde bilgisayarlarda yaygın olarak USB girişi bulunmaktadır. Bu da artık USB konektörlerin, fareden yazıcıya birçok çevresel birimlerin bilgisayarlara hızlı ve kolayca bağlanmasını sağlamaktadır.
USB Kullanan Cihazlar
Bir standart olarak kullanımına karar verilen USB cihazlarını artık hayatımızın hemen her yerinde ve teknolojik aletlerimizin içerisinde kullanıyoruz. Aşağıdaki örnekler sıklıkla USB cihazları gördüğümüz en yaygın cihazlardır;
- Kameralar
- Mobil cihazlar
- İpod/MP3/Player’lar
- Klavyeler
- Fareler
- Mikrofonlar
- Yazıcılar
- Tarayıcılar
- Oyun kumandaları
- Tarayıcılar
- Web kameraları
- Televizyonlar
- Harici diskler
- USB flashlar
- Bilgisayarlar
USB Çeşitleri
Teknolojinin gelişmesiyle USB’lerde değişimlere gidilmiştir. USB’ler günün ihtiyaçlarını daha hızlı karşılaması için veri aktarım hızları yönünde sürekli bir değişim ve gelişim içindedir. Dünden bugüne kadar kullanılan USB çeşitleri;
- USB 1.0 ve 1.1
- USB 2.0
- USB 3.0
- USB 3.1
- USB 3.2
- USB 4.0
USB 1.0
Ocak 1996 yılanda piyasaya sürülen ilk USB versiyonudur. USB 1.0( Low Speed) bant genişliği, 1.5 Mbps; USB 1.1(Full Speed)”in ise bant genişliği 12 Mbps’dir.
USB 2.0
Günlük hayatımızda yaygın olarak kullanılan versiyon olup, 2000 tarihinde piyasaya çıkmıştır. USB 2, USB1.1’in 40 katı kadar bant genişliği ile yüksek hız sağlamaktadır. Her iki sürümün kablo yapısı ve bağlantı uçları aynıdır. Yüksek bağlantı hızı gerektiren harici dvd/cd yazıcı gibi cihazlar USB2.0 standartını kullanmaktadır. Bu versiyon cihazının maksimum aktarım hızı 480Mbps’ye kadardır.
USB 3.0
Kasım 2008’de piyasaya sürülen USB 3.0 girişi mavi renk yada Super speed anlamına gelen SS harfleri ile belirtilmektedir. USB 3.0, USB 2.0’a göre birçok iyileştirme yapılarak yavaş yavaş USB aygıtları için yeni bir standart haline gelmektedir. Bunlardan en önemli özelliği veri aktarım hızıdır. USB 3.0’ın veri aktarım hızı, USB 2.0 standardından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5 Gbit/s’ye kadardır.
USB 3.1
USB 3.0 versiyonunun ardında 2013 yılında 3.1 versiyonlu ve 10 Gbps veri aktarım hızına sahip yeni bir USB çıktı. Usb 3.0’a göre 2 kat daha fazla veri aktarımı yapmaktadır.
USB 3.2
Veri boyutlarının artması ve daha hızlı aktarım gücüne sahip olmamız gerektiğinden 2017 yılında USB 3.2 versiyonu çıkarıldı. 3.2 versiyonu yaklaşık olarak 20 Gbps aktarım hızı ile veri aktarımı konusunda önemli bir adım oldu. USB 3.2, 20 Gbps’lik iki kanal üzerinde akıllı aktarım yapmaktadır.
USB 4.0
2019 yılında ortaya çıkarılan USB 4.0, sunduğu veri aktarım hızı 40 Gbps’dir. Thunderbolt 3 teknolojsi kullanan ubs4, 100w güç ve iki adet 4k ekran desteği sunmaktadır. Thunderbolt ve önceki USB versiyonlarıyla da uyumlu olarak çalışacak USB 4 versiyonu saniyeler içinde şüksek boyutlu aktarımlar gerçekleştirmektedir.
USB 2.0 USB 3.0 Arasındaki Fark
2.0 versiyonun iç yapısı beyaz/siyah renkliyken, 3.0 versiyonun ki mavi renklidir. USB 3.0, USB2.0’a göre çok daha az miktarda enerji tüketimi sağlar. 2.0 versiyonu yarı çift yönlü iletişim destekleyen toplam 4 konektör kablosu bulunmaktadır. 3.0 versiyonunda ise toplam 9 bağlantı kablosu bulunmaktadır. bunlardan 5 ek kabloyla, aynı anda iki yönlü iletişime izin vererek 3.0 versiyonun bant genişliğini artırır. USB 3.0 USB 2.0’a göre daha fazla güç iletebilir. Bu durum bazı cihazların sadece USB 3.0’la çalışabilmesini mümkün kılarken, cep telefonu gibi şarj edilebilen cihazların da daha hızlı şarj olmasını sağlar.