Kapatmak için ESC tuşuna basın

5G Teknolojisi Nedir?

Hayatımıza giren internet altyapıları, en son 4.5G olarak kendini göstermişti. Artık, günümüzde 5G adı verilen çok güçlü bir altyapı daha ağ ve ayrıca elektronik cihazların özelliklerine eklenmektedir. Yenilikçi teknoloji düzenine uyum sağlayan 5G böylelikle hayatımızda inovatif değişimler ve gelişimler gerçekleştirmek üzere git gide yayılmaktadır.

5G teknolojisi özetle, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini kullanıcılarına sunuyordur. Söz konusu mobil ağ teknolojisi internet kullanıcılarına 5’e kadar kullanım alanı sağlamıştı. Dijital dünyanın büyümesi ile standart altyapılar da sürekli yenileniyor. Mobil ağ teknolojisinin son versiyonu ise 4G standartlarıyla mümkün olmayan imkanları sunmakta. 5G ile günlük yaşamımız ve tüm sektörler üzerinde etkili bir değişimin olması herkes tarafından beklenmektedir. Genel anlamda 5G kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, daha güçlü güvenilirlik özellikleri sunmayı vadediyor.  Gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar da vadettikleri şeyler arasındadır.

5G Özellikleri Nelerdir?

5G teknolojilerinin günlük yaşama yansıttığı birçok özelliği bulunmaktadır. 5G’nin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak, bu teknolojinin hayatımızdaki etkilerini anlamak son derece yararlıdır. 5G Teknolojisi:

  • Geniş kapsama alanına sahiptir. Bu sayede kırsal bölgelere dahi internetin ulaşmasını sağlar.
  • – Yüksek hız seviyesine sahiptir. Böylelikle indirme ve veri iletiminde büyük bir hız dengesi sağlayan teknoloji, günlük yaşamda internet üzerinden gerçekleştirilen birçok işin çağa uyum sağlamasına yardımcı olur.
  • – Kaliteli ekran görüntüsüne sahiptir. Bu sayede gelişmiş 8K görüntü teknolojisi ile görsel alanda birçok gelişimi de beraberinde getirir.
  • – Mobil cihazlarda enerji tüketimini azaltır. Bununla birlikte 5G, telefon pil ömrünün 10 yıla kadar uzatılmasını hedefliyor.
  • – Wi-fi üzerinden sağlanan ağların neden olduğu kablolara bağımlılık sürecini ortadan kaldırır.
  • – Her iş dalına farklı entegre edilen yüksek mobil teknoloji sağlamaktadır. Bununla birlikte sağlık sensör ağları, uzaktan cerrahi, kamu güvenliği ve altyapı çalışmaları gibi birçok sanal gerçeklik uygulamasının yürürlüğe girmesine olanak sağlayacak.
  • – Nesnelerin İnterneti anlamına gelen IoT (internet of things) ile uyumludur. 5G, ev eşyalarına da uyarlanacak ve bu sayede buzdolabı, klima ve televizyon gibi elektronik araçlar talebe yönelik farklı özellikler sunabilecektir.
  • – Gelişmiş veri aktarımı aracılığı ile yüksek boyutlu dosyalar bile çok kısa sürelerde indirilebilecektir. Bununla birlikte veri aktarım hızı maksimuma yükselecek.

G Nedir?

GSM teknolojisinin zaman içerisindeki gelişmesi 1G 2G 3G 4G olarak isimlendirilmektedir. Burada ki G generation (nesil) anlamındadır. Her bir Generation bir öncekine göre kapsamlı yenilikler değişiklikler getirmektedir. Her nesil bir öncekine göre kat be kat hızlanmaktadır.  

1G cep telefonu sistemlerinin ilkidir. Analog sistemle çalışır sadece ses taşıması için tasarlanmıştır. 1980 de başlanmış ve 1990ların başlarına kadar kullanılmıştır.  

2G Gerçek GSM sisteminin temeli sayılabilecek sayısal haberleşme temelli sistemdir. SMS bu sistemle beraber çalışan bir yeniliktir. GSM sisteminin dünya çapına bu versiyonu ile yayılmıştır. 1990ların başlarından 2000 yıllarının başlarına kadar var olmuştur. 2G teknolojisinin veri hızı 64 Kbps tir. Bu teknolojinin içine GPRS, EDGE ve MMS teknolojilerinin girmesiyle ismi 2,5 G 2,75 G olarak tanımlanmıştır. Böylelikle veri hızı GPRS için 114Kbps, EDGE için 384 Kbps lere kadar çıkabilmektedir.  

3G teknolojisiyle birlikte akıllı telefonlar kullanılmaya başlanılmış ses veri görüntü transferi mümkün hale gelmiştir. İlk görüntülü konuşma 3G teknolojisi sayesinde mümkün olmuştur. Akıllı telefonlar üzerindeki web browserlar ve internet tabanlı oyun uygulamaları, VoIP uygulamaları kullanılmaya başlanılmıştır. 3G teknolojisi içerisine eklenen HSPA 3,5 G ismi ile tanınmaya başlamış ve hızı 14 Mbps  daha sonrasında HSPA+ teknolojisi ile 3,75 G olarak tanınmış hızı 168 Mbps lere kadar çıkmıştır.  

4G Hareketli ve sabit alıcıların yüksek hızda veri alışverişi yapabildiği bir teknolojidir. Tamamen IP tabanlı olarak çalışmaktadır. Wimax teknolojisinin devamı niteliğindedir. Beraber kullanıldığı LTE teknolojisi MİMO teknolojisine izin vermekte ve LTE+ teknolojinin birlikte kullanılmasıyla 4.5 G ismiyle anılmaya başlanılmıştır. Veri hızı sabit alıcılar için  1Gbps hareketli alıcılar için 100 Mbps hızlarına kadar çıkabilmekte. 4G değişik teknolojiler arasında sorunsuz geçiş yapabilme, mobil multimedya izleyebilme, geniş kapsama alanında az enerji tüketimi ile yüksek kaliteli bağlantı sağlama özelliklerini barındırmaktadır. Bu özellikleri ile kesintisiz ve HD video transferi, HD görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun uygulamaları çalıştırmak ve çok yüksek hızda dosya transferi yapma olanağı bulunmakta.

5G Telefonların Özellikleri Nelerdir?

Günlük hayatımıza dâhil olan 5G teknolojisiyle birlikte cep telefonu modelleri de yeni nesil hız dengesi ile bütünleşmiş özelliklerle üretilmeye başladı. 5G telefonlar, kullanıcının yeni nesil mobil ağ hızına uyum sağlayabilmesi açısından geçmiş modellerle kıyaslandığında birçok farklı özellik barındırır.

  • – Geniş kapsama alanı
  • – Gelişmiş ekran kalitesi
  • – Gelişmiş hafıza özellikleri
  • – Gelişmiş ses deneyimi
  • – Uzun pil ömrü
  • – Yüksek internet hızı

https://www.multiyazilim.com 5G Teknolojisi Nedir?