POS Sistemi Nedir? Donanım ve Yazılım Bileşenleri Nelerdir?

DONANIM - Ekim 3, 2022

POS (satış noktası) sistemi, İngilizce “Point Of Sales” kelime öbeğinin kısaltılmışıdır. Türkçe’de ise POS sistemi veya adisyon programı olarak da adlandırabiliyoruz. POS sistemi, siparişleri ve ödemeleri işleyen bir perakende yönetim sistemidir.

Barkod taramadan ödeme işlemeye kadar tüm ödeme sürecini yöneten bir donanım ve yazılım kombinasyonudur. POS sisteminin temel özelliklerinden biri, birden fazla ödeme şeklini kabul etme yeteneğidir. Nakit, kartlar (kredi ve bankamatik) ve mobil ödemeler örnek olarak verilebilir.

POS Sistemi Donanım Bileşenleri

Perakende POS donanımının temel işlevleri arasında sipariş girme, barkodları tarama, ödeme alma, nakit işleme ve makbuz yazdırma yer alır.

1.Terminal

Müşterilerin ödeme yapmak için kullandıkları bir cihazdır.  Elle girilen verileri veya Barkod/RFID okuyucusu tarafından girilen verileri depolamak, işlemek ve yorumlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bazı POS sistemleri, satış gişeleriyle sınırlı olmamak için müşteri deneyimini ve çalışan verimliliğini artırabilen kablosuz el terminalleri sunar.

2. Giriş Cihazları

POS sistemleri, klavye ve fare gibi giriş aygıtlarına dayanır. Bu bileşenler, terminale bağlı donanımlardır veya ekran birimindeki yazılım aracılığıyla erişilebilirler.

3. Barkod Tarayıcı

Ürün bilgilerini barkodlar aracılığıyla çekerek ve öğeleri ödeme listesine ekleyerek ödeme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Barkod tarayıcılar, siz mal satarken ürün stok seviyelerini otomatik olarak güncellemek için POS sisteminin envanter yönetimi modülüne bağlanır.

4. Kart Okuyucu

Kredi veya banka kartının manyetik şeridinde veya mikroçipinde bulunan bilgilerin kodunu çözebilen bir cihazdır. Kart okuyucu, aynı cihazda birden fazla çalışanın satışlarını takip edebilmeniz için kimlik kartlarını da tarayabilir.

5. Görüntüleme Birimi

Her POS sisteminin merkezinde yer alır. Görüntüleme birimi, siparişleri işlemek ve ödeme sürecini yönetmek için kullanılır.

6. Para Çekmecesi

Yazarkasa veya Satış Noktası Cihazı (POS) altında kredi kartı makbuzlarını, işlemlerden gelen nakit paraları ve diğer evrakları tutan bir bölümdür.

7. Makbuz Yazıcısı

Çoğu POS sistemi bir makbuz yazıcısı ile birlikte gelir. Birçok yeni POS sistemi, metin veya e-posta yoluyla alternatif makbuz teslimi seçenekleri de sunar.

8. POS Ekran Direği

Müşteri ekranları olarak da bilinir ve müşteriye ürün ve fiyat bilgilerini gösterir.

POS Sistemi Yazılım Bileşenleri

Yazılımın işlevi, ödemeleri işlemek, yönetmek ve izlemek, müşteri yönetimini ele almak ve ticari faaliyet hakkında rapor vermektir. POS yazılımı için iki seçenek mevcuttur. Bunlar Kurum İçi POS Yazılımı ve Bulut Tabanlı POS Yazılımıdır.

1- Bulut Tabanlı POS Yazılımı

Tüm veri ve bilgilerin çevrimiçi bir sunucuda saklandığı ve internet üzerinden her yerden erişilebilen POS yazılım türüdür. Çoğu işletme, uygun fiyatlı düşük maliyetli, erişilebilir ve güvenlik nedeniyle bulut tabanlı POS yazılımını tercih etmektedir.

Avantajları

-> Yazılım bulutta çalışır, bu nedenle konumdan bağımsız sisteminize ve verilerinize dünyanın her yerinden erişebilirsiniz.

-> Bulut Tabanlı POS normalde çevrimiçi ve çevrimdışı arasındaki tüm verilerin gerçek zamanlı olarak otomatik olarak güncellenebildiği gerçek zamanlı bir senkronizasyon özelliği sunar.

-> Tüm işlem verileri otomatik olarak  yedeklenir , bulutta güvence altına alınır.

Dezavantajları

-> Bulut POS, sabit bir internet bağlantısı gerektirir. İnternet olmadan POS sisteminize erişemezsiniz.

-> Farklı tedarikçilere bağlı olarak sabit özelliklerde konuşlandırıldığından bir Bulut POS sistemini özelleştirmek zordur.

 

2- Kurum İçi POS Yazılımı

Tüm verilerin yerel bir veritabanında, özellikle bilgisayarınızın sabit sürücüsünde depolandığı POS türüdür.

Avantajları

-> Şirket içi POS sistemleri internete bağlı değildir. Sisteme ve verilere internet olmadan da kurulu cihaz üzerinden erişebilirsiniz.

-> Sadece kendi işiniz için tasarlandığından, şirket içi POS için bir kerelik ödeme yapmanız yeterlidir.

Dezavantajları

-> Uygulama maliyeti yüksek olduğundan POS ile uyumlu ek donanıma ihtiyacınız olacak.

-> İnternete bağlı olmadığı için herhangi bir yerden erişemezsiniz, bu nedenle herhangi bir işlem yapmak istiyorsanız terminalde göstermeniz gerekir.

 

 

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x