GENEL - Şubat 12, 2022
Kullanıcıların “World Wide Web” (www) üzerindeki bilgileri bulmasını sağlayan web tabanlı araca arama motoru denir. Arama motorları, siteler arası bağlantıları izlemek için Web’de dolaşan botlar veya örümcekler olarak adlandırılan bir takım otomatik yazılım uygulamalarını kullanır. Bu uygulamalar tarafından elde edilen bilgiler, web’de aranabilir dizin oluşturmayı sağlar.
Örümcekler veya botlar olarak bilinen yazılım uygulamaları, yeni sayfaları aramak için Web’de gezinir. Web sayfalarında bulunan HREF ve SRC gibi etiketler aracılığıyla yeni bağlantılar tespit ettiklerinde, bunları dizine eklenecek siteler listesine kaydederler. Örümcekler tarama işlemlerine önceki taramalarda kaydedilen URL’lerin listesi ile başlar.
Daha sonra arama motorları, kullanıcının aramak istediği terimlere göre kullanıcıların en çok hangi sayfalarla ilgilenmesi gerektiğine ilişkin dizinlerinden sıralı bir liste sunmak için algoritmalarını kullanır.
Archie, 1990 yılında üniversite öğrencisi olan Alan Emtage tarafından geliştirilen ilk arama motorudur. Bu arama motorunun algoritması günümüz arama motorlarından farklı olarak dosya arama üzerine kurgulanmıştır.
Arama motorlarının günümüzde kullandığımız hale gelmesi uzun zaman aldı. Günümüzde halâ varlığını sürdüren ve popüler arama motorları arasında gösterilen Yahoo, 1995 yılında hizmete başladı. Yahoo, ilk zamanlarında arama motoru olarak hizmet vermiş, sonrasında ise e-posta vb. benzeri hizmetler de sunarak, şirket hacmini geliştirme yoluna girmiştir. Şu an dünyada en çok kullanılan ve etkisini her geçen gün arttıran Google ise 1998 yılında kurulmuştur.
Bu bölümde, en çok kullanılan arama motorları hangileridir? Hangi ülkeler hangi arama motorunu tercih etmektedir? gibi pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz. Günümüzün en popüler arama motoru Google‘dir. 2021 pazar payı istatistiklerine göre dünyanın en çok tercih edilen arama motorları sıralaması ise şu şekildedir: 1. Google: %91.9 2. Bing: %2.88 3. Yahoo!: %1.51 4. Yandex: %1.27 5. Baidu: %1.16 6. DuckDuckGo: %0.69 7. Diğerleri: %0.59
Dünyanın en popüler ve en iyi arama motorudur. 1998 yılında Stanford Üniversitesi’nde yazılım mühendisliği bölümünde okuyan Larry Page ve arkadaşı Sergey Brin tarafından geliştirilmiştir. Her geçen gün kullanıcıya daha iyi ve etkili sonuçlar sunmak için arama motoru algoritmasını sürekli geliştirmektedir. Her ay yaklaşık olarak 1,17 milyar kişi, web’de farklı türde bilgileri bulmak için Google arama motorunu tercih etmektedir. Google’yi en çok kullanan ülkeler arasında; Brezilya, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa bulunmaktadır.
2009 yılında tanıtımı yapılan Microsoft tarafından geliştirilen arama motorudur. Temel olarak temiz ara yüze sahip olan Bing, reklam almaması ve daha nitelikli içeriklere yönelmesi ile benzerlerinden ayrılmaktadır. Bing en çok Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya ve Fransa’da popülerdir.
1995 yılında Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından geliştirilmiştir. Mozilla Firefox tarayıcılarda desteklenen bir arama motorudur. Daha çok mail servisi ile bilinmektedir. Günlük 7 milyar gösterim alan Yahoo, Amerika’daki en büyük ikinci arama motoru olarak öne çıkmaktadır. Sunduğu müzik ve film altyapısı ile Yahoo, en zengin içeriği sunan ve ilk kurulan arama motorları arasındadır.
1997 yılında piyasaya sürülen Yandex, Rus menşeili bir arama motorudur. Yandex, sunduğu servisler ve hizmetler ile dünyanın en büyük arama motorları arasında yer almaktadır. Yandex, mail, bulut depolama, yandex disk gibi milyonlarca kitap materyaline ulaşılmasını sağlayan servisleri ile de adından sıkça söz ettirmekte ve tercih edilmektedir. Rusya ve Avrasya coğrafyasında en çok kullanılan arama motorları arasında olan Yandex, Türkiye’de de en çok kullanılan ikinci arama motoru olarak öne çıkmaktadır.
Çin tarafından 2000 yılında, Google’a alternatif olarak geliştirilmiş bir arama motorudur. Baidu, yalnızca Çince hizmet vermektedir ve Çin ile ilgili bilgilere ulaşabileceğiniz en kapsamlı arama motorudur. Baidu, sunduğu materyaller ve kaliteli içerikler ile Çince bilen herkese hitap etmektedir.
En eski arama motorlarından biri olan Ask 1995 yılında kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Brezilya, Hindistan ve Almanya’da popülerdir.
2008 yılından beri piyasada olan bir arama motorudur. Gabriel Weinberg tarafından geliştirilmiştir. DuckDuckGo kullanıcı etkinliklerini izlemeyen tek arama motoru olduğunu iddia eden bir markadır. DuckDuckGo kullanıcılarının çoğu ABD vatandaşıdır.
1996’da piyasaya sürülen Dogpile; Google, Yahoo, Yandex, Bing ve diğer önde gelen arama motorlarından sonuçlar alan bir meta arama motorudur. Dogpile en çok Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Hindistan ve Endonezya’da popülerdir.
Turkcell tarafından geliştirilen yerli arama motoru olan Yaani 2017 yılında yayın hayatına başlamıştır. Türkiye’deki kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tasarlanmış, kullanıcı verilerinin yurtiçinde tutulduğu, yerli içeriklere önem veren bir arama motorudur.
İLGİLİ HABER
Yeni Bir Tarayıcı: Vivaldi Browser
İncele